9. Dec. 2016 Посета делегације града Брјанска Богатићу
Video prilog Посета делегације града Брјанска Богатићу

Делегација града Брјанска из Русије на челу са градоначелником Александром Анатољевичем Хлиманковим, била је у званичној посети општини Богатић. Повод посете је већ потписан протокол о сарадњи на петом Словенском економском форуму у августу ове године, када су руским партнерима у посети били представници Локалних самоуправа и привредника Мачванског управног округа.

Председник Општине Богатић Ненад Бесеровац поздравио је руску делегацију, након чега се скупу обратио и начелник Мачванског управног округа, Драгослав Милановић. Градоначелник Брјанска, у име своје делегације, захвалио се на добродошлици и истакао да је ово само почетак успешне сарадње. Представници руског града били су у прилици да погледају презентацију на којој су представљени природни потенцијали општине Богатић. На крају официјелног дела, председник Бесеровац и градоначелник Хлиманков званично су потписали споразум о сарадњи. „Званично смо верификовали споразум о сарадњи на пољу културе, спорта, образовања и економије. Посебну пажњу посветићемо економској сарадњи, јер наша општина има велики потенцијал у пољопривреди, експлоатацији површинских вода и геотермалних извора енергије. Надам се успешној сарадњи и доласку руских инвестиција“, изјавио је Бесеровац.

Представници Општине Богатић са гостима обишли су „Мачванску средњу школу“, где их је директорка Милица Дражић упознала са смеровима и школским капацитетима. Господин Хлиманков је навео да ће се у будућности говорити и на тему размене ученика, али и сарадњи на плану образовања. Посета руске делегације настављена је у Дубљу, где су обишли Цркву Светог Вазнесења и спомен костурницу и упознали се са значајним делом славне српске историје. Представници туристичке организација општине Богатић, представили су и значајне туристичке манифестације овог краја. Обзиром да град Брјанск има историју дугу преко хиљаду година, руска делегација је са пажњом пратила излагање свештеника Уроша Живковића, везано за историјско наслеђе Мачве, које је у много чему слично руском. Брјанск је погранични град у Русији, удаљен од Москве око 400 километара. Његова историјска улога подсећа на мачванску историјску прошлост, указао је Хлиманков. Делегација је даље посетила етно парк у Совљаку, где је била у прилици да види комплекс старог мачванског домаћинства, столетну липу и слике које су испод ње настале на сликарским колонијама.

Руска делегација показала је велико интересовање за потенцијале геотермалних извора енергије и бањског туризма. Начелник Мачванског округа – Драгослав Милановић, потврдио је да су руски партнери заинтересовани за заједничке пројекте експлоатације извора топле воде, у области пољопривреде и туризма. Бушотина ББ1 у Богатићу је једна од најиздашнијих у овом делу Европе, са протоком од 50 литара у секунди и температуром око 80 степени целзијуса. Држава Србија је власник око 16 хектара земље у потесу око бушотине, док је Општина Богатић корисник. Решени су сви имовинско – правни послови, напоменуо је Милановић и истакао, да не постоје сметње у имплементацији нових и реализацији већ постојећих пројеката. Идејни нацрт пројекта бањског туризма са пратећим садржајима, делегација Мачванског округа је већ представила партнерима у Русији, а исход заједничког подухвата биће познат почетком нарадне године.

Обиласком етно комплекса „Авлија“ у Глушцима, руска делегација је имала прилику да види мини сајам етно хране и пића. Туристичку понуду пољопривредних производа представио је директор Туристичке организације Владан Попадић, на штандовима мачванских произвођача.

Након обиласка свих дестинација предвиђених протоколом, градоначелник Брјанска Хлиманков изнео је своје утиске. „Већ смо договорили да се прво приступи реализацији пројекта на пољу образовања. Град Брјанск има познат универзитет и реномирани Пољопривредни факултет. Остварићемо услове да ваши студенти могу да се школују на нашем престижном универзитету. Општина Богатић има изузетне потенцијале, нарочито у експлоатацији геотермалних извора енергије. Уверен сам да ће руски инвеститори увидети свој интерес и уложити капитал у квалитетну производњу“, истакао је Хлиманков.

VRH