9. Nov. 2016 Sednica štaba za vanredne situacije – na snazi preventivne mere zbog porasta vodostaja reka


Zbog obilnih padavina koje su zadesile Srbiju, Štab za vanredne situacije opštine Bogatiæ održao je treæu vanrednu sednicu. Naèelnik Štaba Miroljub Staniæ, izneo je izveštaj o stanju vodotokova na teritoriji opštine Bogatiæ.

"Zajedno sa inspektorom civilne zaštite sinoæ smo obišli teren i identifikovali sve riziène taèke u nebranjenom delu, na kojima bi moglo da doðe do izlivanja reke Drine. Obavestili smo graðane, šljunkare, poljoprivrednike, vikendaše, da iz nebranjenog dela uklone mašine, poljoprivrednu mehanizaciju, stoku i ostalo. Danas oko 13 èasova oèekujemo nalet od 1850 kubnih metara vode u sekundi, koji æe dovesti do izlivanja na najslabijim taèkama nebranjenog dela. Nasip u Crnoj Bari je u dobrom stanju, izdignut je na visinu od 1,2 metra i ako bude bilo potrebe obezbeðeno je 3000 džakova sa peskom, za utvrðivanje riziènih taèaka, od Banovog Broda do Crne Bare. Oèekujemo veliki talas vode, koji bi ugrozio nebranjeni deo, tako da smo u pripravnost stavili poverenike u mesnim zajednicama i druge relevantne institucije", rekao je Miroljub Staniæ.

Javno komunalno preduzeæe stavilo je na raspolaganje dve svoje cistere i rovokopaè, a prema reèima direktora Slobodana Ðurkoviæa, sve naredne aktivnosti preduzimaæe se iskljuèivo u koordinaciji sa Štabom.

Prema podacima Republièkog hidrometeorološkog zavoda, nivo reke Drine oko 10 sati danas, na mernoj stanici Radalj, iznosio je 434 cm. Prognozira se da æe nivo reke Save u Šapcu u subotu dostiæi oko 3 metra, a u Sremskoj Mitrovici oko 4,4 metara.

Iako još uvek nije proglašena vanredna situacija, nakon sednice Štab æe izdati naredbe o preventivnom postupanju i merama koje æe se preduzimati u narednom periodu.

VRH