5. Dec. 2017 Predavanje o sajber bezbednosti za mališane i roditelje
U cilju podizanja svesti, kako najmlaðih, tako i roditelja, o opasnostima i prednostima dece na internetu za školarce u opštini Bogatiæ organizovana je serija predavanja. Katarina Jonev iz Beograda, juèe je uèenicima Maèvanske srednje škole predstavila koje opasnosti na internetu vrebaju decu i odrasle, šta je sajber nasilje i kako se zaštititi od njega, kome prijaviti uznemiravanje na internetu, dok su danas predavanju prisustvovali uèenici OŠ „Mika Mitroviæ“.

Katarina navodi da na ovim predavanjima pokušava dodatno da animira i roditelje da se, ne samo kroz kontrolu i nadzor, ohrabre da zajedno sa svojim detetom naprave prve sajber korake. Da znaju da je taj prostor ponekad opasan, jer prete i sajber kriminalci i pedofili, puni zlih namera, ali da uz pravilno korišæenje on može doneti veliki broj benefita - dete može da nauèi jezike, èita knjige i komunicira na civilizovan naèin, bez upotrebe nasilja.

„Deca su do sada odlièno reagovala. Ovo je interaktivno predavanje, jer smatram da je jako bitno èuti povratnu informaciju i njihovo mišljenje. Ovo jeste mala sredina, ali sajber prostor ne zna za fizièke granice, tako da su deca ugrožena podjednako u Beogradu, Bogatiæu, Novom Sadu, Atini, Njujorku i slièni problemi se manifestuju u svakoj sredini. Jako ih je bitno upozoriti, ali i èuti kakva iskustva oni imaju. Recimo, na današnjem predavanju osnovcima od prvog do èetvrtog razreda videla sam da se gotovo 80 odsto dece javilo da ima profile na društvenim mrežama. Mi im ne možemo reæi da izbrišu svoje profile, ali ih možemo usmeriti kako na pametan naèin da formiraju svoje sajber identitete i kako da razdvoje stvarni, fizièki od sajber života, to je glavna poenta ovih predavanja“, objasnila je Katarina Jonev, diplomirani politikolog za meðunarodne odnose, master Meðunarodnog prava, na doktorskim studijama Fakulteta bezbednosti. Narednih dana predavanja o bezbednosti dece na internetu èuæe i osnovci u ostalim školama u opštini Bogatiæ.

VRH