Vesti

22. Jul. 2016 Otvorena slikarska kolonija Sovljak 2016

Slikarska kolonija Sovljak 2016
Slikarska kolonija Sovljak 2016
Slikarska kolonija Sovljak 2016 Slikarska kolonija Sovljak 2016
Video prilog Otvorena slikarska kolonija Sovljak 2016

U Etno parku u Sovljaku otvorena je 18.slikarska kolonija „Sovljak 2016“, koja će trajati do 28. jula.

Pozdravnu reč prisutnima uputio je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić. „Slikarska kolonija nije samo brend Kulturno – obrazovnog centra, nego i opštine Bogatić. Nadam se da će slikari odavde poneti lepe uspomene, a nama ostaviti umetnička dela od neprocenjive vrednosti“, rekao je Beserovac.

Učesnike slikarske kolonije predstavila jeTanja Jurišić, direktor KOC Bogatić. Slikari koji će ove godine boraviti u Sovljaku su: Vladimir Vlajić iz Beograda, Đorđe Stanić iz Užica, Milena Radić iz Kaća, Radmila Matejević iz Niša, Miroljub Sretenović iz Kragujevca,Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka, Milovan Panić iz Pančeva i Milivoje Štulović iz Kragujevca.

Slikarsku koloniju otvorio je profesor Dragiša Marsenić, akademski slikar iz Šapca. „Došli ste u kraj pravih domaćina i visprenih ljudi. Neka vam prelepa Mačva i ovaj ambijent daju nadahnuće za vaše umetničke radove, kojima će se Mačvani ponositi“, poručio je Marsenić slikarima.

Posetioci su uživali u muzičkom programu ansambla „Vožd“ iz Loznice.

 

18. Jul. 2016 Е-грађевинске дозволе

У Београду, 17.07.2016.године,Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић уручила је 102 рачунара локалним самоуправама и другим органима, као подршку програму обједињење процедуре за електронско издавање грађевинских дозвола. Републички геодетски завод је, у сарадњи са Светском банком, издвојио 85.000 евра за куповину 102 рачунара како би локалне самоуправе свој посао радиле још квалитетније и брже. Михајловић је на свечаности у Клубу посланика поручила да је циљ ресорног министарства да се у Србији ради и гради, и да Србија буде међу првих 30 земаља на свету на листи Светске банке.

Након успешно спроведене реформе грађевинских дозвола, предстоји нам реформа катастра, као једна од најважнијих реформи и за грађане и за инвеститоре, навела је она.

Грађевинске дозволе се сада могу добити са много мање папира и у веома кратком року, при чему се у просеку дозвола за градњу добија за свега осам дана, напоменула је Михајловић.

Она је подсетила на то да је пре две године, кад је започета реформа издавања грађевинских дозвола и припрема новог закона о планирању и изградњи, Светска банка израчунала да се на дозволу чекало девет месеци, а било је случајева да инвеститор чека и по две, три или четири године. У наредном периоду, како је најавила, један од приоритета биће реформа катастра јер желимо да грађанима омогућимо да електронски подносе и своје захтеве Републичком геодетском заводу и тиме смањимо редове, корупцију и време чекања.

Поред рачунара, Михајловић је уручила и специјална признања градовимаи општинамакојису највише допринеле ефикасној примени е-дозвола, јер су имале највиши проценат решених захтева инвеститора.

Председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац, данас је предао на коришћење рачунар и рачунарску опрему, руководиоцу Одељења за урбанизам, грађевинарство, комунално-стамбене послове и заштиту животне средине, Славку Владимировићу.

 

17. Jul. 2016 Drugi trkački dan u Bogatiću

Drugi trkački dan
Drugi trkački dan
Drugi trkački dan Drugi trkački dan Drugi trkački dan Drugi trkački dan
Video prilog Drugi trkaki dan u Bogatiu

Zavesa galospkog sporta ponovo je podignuta na hipodromu u Bogatiću, na drugom trkačkom sastanku u sezoni. Organizator trka bio je Konjički klub "Mačvanin", pokrovitelj Opština Bogatić. Nagradni fond iznosio je oko 600.000 dinara.

Trka dana bio je "Mačvanski derbi", listed nadmetanje trogodaca na stazi dugoj 2000 metara. U ciljnom pravcu usledila je prava borba. A Capella je kranula u silovit finiš, dok je za vratom disalo grlo Emanuel. Ipak, u maniru sigurno prva prolazi kroz cilj A Capella, sa džokejom Lazarevićem u sedlu, u vremenu 2:09,5. Drugi je bio Emanuel, treća Jagma, a četvrti Džejzer. A Capella je u treningu kod Tike Vujkovića.Pehar je otišao u ruke vlasnika Jugoslava Tomića iz Beograda.

Memorijal "Bogdana Terzića - Boce" doneo je uzbudljivo nadmetanje grla od 4 godine i starijih, na distanci od 1800 metara. Ogon prvi prolazi kroz cilj, ali zbog uloženog protesta jahača Cristian Gnesi na grlu Perfect Slipper, sudijski kolegijum usvaja protest i distancira Ogona na drugo mesto. Konačan poredak je glasio: prva je bila Perfect Slipper, u vremenu 1:54,9, drugi je bio Ogon, treći Alimpije, a četvrta Istra. Pehar porodici Gagić iz Bogatića, uručio je Mihailo Terzić, unuk Bogdana Terzića.

Drugi trkački dan ostaće upamćen po uzbudljivim trkama, ali i lošem vremenu za ovo doba godine. Sledeći trkački sastanak u Bogatiću zakazan je za 7. avgust.

 

15. Jul. 2016 У Београду, 14.07.2016.године у просторијама Привредне коморе Београда одржана је Конференција „Геотермална енергија у нашем дворишту“.

У раду конференцијe учествовали су Ненад Грбић, секретар Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Марко Стојановић, секретар Секретаријата за енергетику Града Београда, Проф. др Дејанић Миленић, рукводилац Лабораторије за геотермалну енергију Рударско-геолошког факултета у Београду, др Зоран Ђорђевић, директор EU Build i BET.Учесници Конференције испред Општине Богатић били су Ненад Бесеровац, председник Општине и Ивана Ђукић, шеф Одсека за ЛЕР.

Kонференција која је организована у сарадњи експертске организације EU Build i Build Energy Team-BET, Привредне коморе Београда, Секретаријата за енергетику Града Београда и Рударско геолошког факултета Универзитета у Београду, имала је за циљ да укаже на геотермални потенцијал и предности овог обновљивог извора енергије у нашој земљи, као и да се истакне њен значај као стабилног и економски исплативог обновљивог извора енергије, како у домаћинствима, тако и у привредним и друштвеним организацијама.

Овом приликом представљени су и примери добре праксе коришћења геотермалне енергије код нас, приказани су законски оквири за коришћење овог енергента, као и бенефити у правцу смањења емисије штетних гасова који утичу на климатске промене.

На Конференцији указано је да производња 1MWh електричне енергије од гаса износи 72 евра, из мазута 68 евра, а из геотермалне енергије 35 евра.

Ово су показатељи који говоре у прилог геотермалној енергији, за чије коришћење нису потребна велика инвестициона средства, а свака инвестиција исплати се за најмање две године, а највише седам година.

Директор лабораторије за геотермална истраживања Рударско геолошког факултета у Београду, проф. др Дејан Миленић истакао је да су геотермални потенцијали Србије изузетно велики, али занемарљиво мало искориштени, додајући да је обавеза локалних самоуправа да те ресурсе почну више да користе.

Конференција је само увод у програм „Геотермални потенцијали Србије“ којег ће, током године реализовати Привредна комора Београда и консултантска кућа EU Build i Build Energy Team-BET, у склопу којег ће се организовати округли столови у локалним самоуправама.

У свом обраћању председник општине Богатић, г-дин Ненад Бесеровац, истакао је да општина Богатић располаже великим геотермалним потенцијалима који до сада нису искоришћени и позвао је организаторе да један од првих састанака организују у општини Богатић.

 

13. Jul. 2016 Општина Богатић потписала уговор о ревитализацији атарских путева

Општина Богатић је једна од 61 локалне самоуправе која је дана 12.07.2016.године у Београду са Министарством пољопривреде и заштите животне средине потписала уговор о коришћењу средстава за уређење пољских путева и комасације . Укупна вредност ове инвестиције је 691,6 милина динара, а учешће Министарства је 304 милиона динара.

Уговор о коришћењу средстава за уређење пољских путева у име општине Богатић потписао је председник Општине, г-дин Ненад Бесеровац, који је овом приликом истакао:

„Општина Богатић већ четврту годину за редом је партнер Министарства пољопривреде и заштите животне средине у пројекту суфинансирања уређења пољских путева. За нашу општину ово је веома важан уговор, обзиром да смо изразито пољопривредна општина са 30.000 ха обрадиве површине и мрежом локалних некатегорисаних пољских путева у дужини од преко 900 км. Укупна вредност пројекта износи 9.111.460,00 динара без ПДВ-а, од чега је учешће Министарства 60 %, што је највећи проценат који се суфинансира од стране Министарства у односу на све локалне самоуправе потписнице Уговора. За нашу општину и општине из треће и четврте категорије развијености са скромним буџетима, ово је огромна помоћ. Захвални смо Министарству и желимо да се ове мере које су се показале као успешне, реализују и у будућности.“

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић која је присустововала потписивању уговора, овом приликом изјавила је :

„Уређењем пољских путева биће омогућен лакши, безбеднији и ефикаснији транспорт пољопривредника, али и пољопривредних производа, што има посебан значај за транспорт воћа и поврћа. Реализацијом ових уговора директну корист ће имати више хиљада пољопривредника, јер ће ове путеве користити за одлазак и долазак до свог пољопривредног земљишта. Изградња, односно ревитализација пољских путева је предуслов или први корак у комплекснијем уређењу земљишног простора на одређеном подручју, као и стварању већег пољопривредног поседа, који ће омогућити пољопривредницима лакшу и јефтинију производњу.“

Министар је подсетила да је изградња и ревитализација пољских путева једна од најзначајнијих мера којом се побољшавају услови живота и рада пољопривредника, али и свих других људи који живе у руралном подручју.

 
VRH