Vesti

25. May. 2015 “Putujuće pozorište Rikoti” u Novoj Varoši

“Putujuće pozorište Rikoti” u Novoj Varoši
“Putujuće pozorište Rikoti” u Novoj Varoši

Pozorište “Janko Veselinović” iz Bogatića večeras je gostovalo u Novoj Varoši sa predstavom “Putujuće pozorište Rikoti”.

Nakon premijere u Bogatiću, ovo je bilo drugo izvođenje predstave koja je urađena u koprodukciji sa AP Doma kulture iz Prnjavora, a u režiji Ivana Tomaševića.

Već sutra, glumački karavan iz Bogatića i Prnjavora seli se u Prijepolje, gde će nastupiti na prestižnom Festivalu amaterskih pozorišta Zapadne Srbije.

Izvor: Mačva Info  www.macvainfo.rs

 

25. May. 2015 Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana u Dublju

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Dublju
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Dublju
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Dublju Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Dublju

Opštinska organizacija Crvenog krsta i Mesna organizacija u Dublju sprovele su akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Akciji se odazvalo 36 humanih meštana Dublja, a nakon lekarskih pregleda njih 28 je dalo krv.
Prikupljene jedinice krvi namenjene su rezervama Službe za transfuziju Opšte bolnice u Šapcu.

Ovo je bila osma po redu akcija u ovoj godini, od ukupno 20 koliko je planirano.

Naredna će biti organizovana u Crnoj Bari 6. juna (u subotu), a učestvovaće davaoci iz ovog sela, Banovog Polja, Sovljaka i Glogovca.

Izvor: Mačva Info www.macvainfo.rs

 

22. May. 2015 Maturantska parada u Bogatiću

Maturantska parada u Bogatiću
Maturantska parada u Bogatiću
Video prilog Maturantska parada u Bogatiu
Video prilog Maturantska parada u Bogatiu

Maturanti Mačvanske srednje škole danas su se pridružili evropskoj omladinskoj manifestaciji Maturantska parada. Oko 100 maturanata okupilo se u parku Osnovne škole Mika Mitrović u Bogatiću. U prisustvu nastavnika i mnogobrojnih građana, maturantima se obratio i predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac.
Tačno u dvanaest časova, počeo je maturantski ples. Na ovaj način maturanti iz Bogatića su se na jedinstven način povezali sa vršnjacima iz Evrope, u okviru maturantske parade "Ples tolerancije".

Prepuni utisaka, uz pesmu i igru, maturanti su proslavili kraj školovanja. Mnogi od njih sada već razmišljaju o prijemnim ispitima na izabranim fakultetima.

Osnovna ideja Maturantske parade i Plesa tolerancije je povezivanje mladih kroz ples i muziku, kako bi tokom šest minuta sinhronizovanog plesa svi bili kao jedan, bez granica, bez razlika, bez nasilja, promovišući mir i zajedništvo kao zajedničku želju čovečanstva.

Izvor: Mačva Info www.macvainfo.rs

 

22. May. 2015 Nastavljena akcija hvatanja pasa lutalica

Nastavljena akcija hvatanja pasa lutalica
Nastavljena akcija hvatanja pasa lutalica
Nastavljena akcija hvatanja pasa lutalica Nastavljena akcija hvatanja pasa lutalica
Video prilog Nastavljena akcija hvatanja pasa lutalica

Služba zoohigijene JKP „Stari grad“ iz Šapca u saradnji sa JKP Bogatić nastavila je akciju hvatanja pasa lutalica na području opštine Bogatić. Danas su psi uklanjani sa ulica i javnih površina u blizini škola, u mesnim zajednicama Belotić, Dublje i Bogatić. Poslednjih godina lokalna samouprava u Bogatiću, izdvajala je oko četiri miliona dinara godišnje, za odštete građanima po sudskim rešenjima i poravnanjima.

Psi lutalice na ulicama prve zone u Bogatiću odavno predstavljaju problem. Kreću se u čoporima, često su agresivni, ugrožavaju bezbednost građana i saobraćaja.U Belotiću i Dublju psi su se najviše okupljali u školskim dvorištima i ugrožavali bezbednost dece. Neretko su ulazili u domaćinstva i staje i napadali stoku.

Akcija hvatanja pasa lutalica biće nastavljena u narednom period i u drugim mesnim zajednicama. “Uhvaćene lutalice” biće zbrinute u prihvatilištu JKP „Stari grad“ u Šapcu.

Izvor: Mačva Info  www.macvainfo.rs

 

20. May. 2015 Premijerno izvedena predstava „Putujuće pozorište Rikoti“

„Putujuće pozorište Rikoti“
„Putujuće pozorište Rikoti“
„Putujuće pozorište Rikoti“ „Putujuće pozorište Rikoti“
Video prilog Premijerno izvedena predstava Putujue pozorite Rikoti

Predstava „Putujuće pozorište Rikoti“ premijerno je izvedena sinoć u sali Doma kulture u Bogatiću.Realizovana je u saradnji Pozorišta „Janko Veselinović“ iz Bogatića i A.P. Doma kulture iz Prnjavora. Adaptaciju i režiju po tekstu Alfreda Balducci-a i ovoga puta priredio je Ivan Tomašević. On je istakao da ova predstava govori baš o glumcima, njihovom položaju u društvu i okolnostima pod kojim često stvaraju. Priča je univerzalna i nosi jasnu poruku.

Radi se o drami o glumcima i istoriji, njihovom nesnalaženju u sudbonosnim realnim događajima burne 1848. godine u Milanu: prvom neuspelom pokušaju obaranja omražene austrijske hegemonije nad takozvanom „ Lombardijsko-Mletačkom kraljevinom“. Istorijska zbivanja predstavljaju ipak samo uzbudljiv okvir jednog dubljeg istraživanja, koje glasno postavlja pitanje o glumačkom identitetu.

Po završetku predstave, nakon dugih aplauza, glumci i verna pozorišna publika odali su još jednu poštu preminulom umetniku Slobodanu Galu Zablaćanskom koji je više od dve decenije stvarao u pozorištu. “Ova predstava je u njegovu čast”, rekao je u svom obraćanju Branislav Ković, umetnički rukovodilac pozorišta.

Izvor: Mačva Info www.macvainfo.rs

 
VRH