Vesti

24. Oct. 2016 ОДРЖАНА ДРУГА РЕДОВНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

На другој редовној седници Штаба за ванредне ситуације Општине Богатић, између осталог Штаб је разматрао и усвојио Оперативни план зимског одржавања општинских путева и улица за зимски период 2016/2017 година, као и стање система за узбуњивање и предлога мера за обезбеђење његове потпуне исправности и спремности за функционисање. Сходно законској обавези мере за узбуњивање , Локална самоуправа - Штаб за ванредне ситауције општине Богатић конкурисао је преко ИПА Програма за средства за набавку сирена за рано упозорење од хазардних ситуација. Такође, договорено је да се Штаб обрати Републичком штабу за ванредне ситуације за помоћ у изради Студије чујности. У циљу решавања и сузбијања биљних болести на територији општине Богатић, Штаб је донео одлуку о кошењу амброзије на делу насипа Бадовинци- Салаш Црнобарски у дужини од 3 км, што је и извршено почетком септембра месеца, тако да је сузбијено њено цветање и ширење, а донета је одлука да се прскање одложи за пролеће. Предложено је Општинском већу Општине Богатић да одобри средства за наставак радова на каналској мрежи у дужини од 1, 5 км како би иста у насељеном месту Богатић била завршена.

 

22. Oct. 2016 Одржана 4. Седница Општинског већа Општине Богатић

У петак 21.10.2016.године одржана је 4.седница општинског већа Општине Богатић.

Међу значајнијим тачкама чланови Општинског већа утврдили су предлог Одлуке о другој измени и допуни Одлуке о буџету Општине Богатић за 2016.годину, као и предлог Закључка о давању сагласности на Споразум о међусобној сарадњи између Брјанског градског Совјета народних депутата (град Брјанск- Руска Федерација) и Општине Богатић. Такође, утврђен је предлог Одлуке о оснивању друштва са органиченом одговорношћу "Меморијални центар за очување културно-историјских вредности и одрживи развој Цера" чији су оснивачи Република Србија, град Лозница и општине Богатић, Владимирци, Коцељева, Мали Зворник, Љубовија и Крупањ.

У циљу припреме локалне самоуправе за IPARD II Програм за Србију 2015-2020 годину, уговор између Србије и Европске Уније којим се регулише начин финансирања пољопривреде и руралног развоја Србије током претприступног периода донета је одлука о ангажовању експерта на пројекту израде Стратегије руралног развоја Општине Богатић и формирање локално-акционе групе.

Такође, прихваћена је понуда Рударско-геолошког факултета, Универзитета у Београду о изради Студије могућности коришћења хидрогеотермалне енергије за потребе даљинског грејања објеката јавне намене у Богатићу.

Чланови Општинског већа су поред осталих, усвојили и закључак о давању сагласности на Статут ЈКП "Богатић" Богатић, закључак о давању сагласности на Оперативни план зимског одржавања општинских путева и улица за зимски период 2016/2017 годину, као и закључак о давању сагласности на Извештај о раду и Програм рада центра за социјални рад...

 

19. Oct. 2016 Počeli radovi na izgradnji novog izvorišta pijaće vode u Bogatiću

Video prilog Poeli radovi na izgradnji novog izvorita pijae vode u Bogatiu

Na izvorištu pijaće vode u Bogatiću u toku su primenjena hidrogeološka istraživanja, koja prethode bušenju četvrtog bunara pijaće vode. Iako u dozvoljenim količinama, nivo nitrata u gradskom vodovodu se konstantno povećava, stoga je Opština Bogatić u saradnji sa stručnjacima Rudarsko - geološkog fakulteta u Beogradu i Javno komunalnim preduzećem Bogatić izradila projekat, koji predviđa izradu novog izvorišta zahvatom vode iz dubljih slojeva. Na osnovu istraživanja terena, prema pretpostavkama stručnjaka, novi izvor neće biti opterećen nitratima.

"Urađena je projektna dokumentacija i na osnovu istraživanja, smatramo da se bušenjem novog bunara na ovoj lokaciji može uspešno prevazićui decenijski problem. Novi vodozahvatni objekat biće dubine do 100 metara i kapaciteta od 50 litara u sekundi. Cilj projekta je da se u budućem periodu uradi centralizovani vodosistem na području cele opštine Bogatić", rekao je Milojko Lazić, profesor Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu. Projekat predviđa rešavanje problema sa pijaćom vodom i u mestima severnog dela opštine Bogatić. "U okviru istog projekta planirano je otvaranje novog izvorišta u Crnoj Bari, koje bi pokrivalo pet mesnih zajednica i koje bi bilo priključeno na centralizovani sistem vodosnabdevanja. Naša iskustva su pokazala da se na terenima bliže reci Drini nalaze najčistija izvorišta“, dodao je Lazić.

Izvođač radova je firma Hidro-geocentar Beograd, sa kojom Opština Bogatić ima uspešnu saradnju. "Za opštinu Bogatić ovo je veoma značajan projekat, jer ćemo rešiti problem povećane količine nitrata u gradskom vodovodu. Imamo pozitivna iskustva sa ovim izvođačem radova i nadam se da će radovi biti kvalitetno izvedeni. Krajnji cilj je da cela opština bude pokrivena gradskim vodovodom, ali za to su potrebna finansijska sredstva koja Opština Bogatić ne može sama obezbediti bez pomoći države. Pred nama su četiri godine, u toku kojih ćemo pokušati da rešimo bar deo nagomilanih problema", rekao je predsednik Opštine Bogatić - Nenad Beserovac.

U sklopu JKP Bogatić postoje tri bunara dubine do 30 metara i kapaciteta do 30 litara u sekundi. „Iz gradskog vodovoda trenutno se snabdeva samo naseljeno mesto Bogatić i koristi se kapacitet do 20 litara u sekundi. Novo izvorište doprineće povećanju kapaciteta izvorišta, ali i smanjenju količina nitrata zbog dubine vodozahvata“, istakao je Miloš Mijatović, tehnički direktor JKP Bogatić. Hadži Milivoje Vuković, lekar i predsednik Nadzornog odbora JKP Bogatić napominje, da su ulaganja u vodosnabdevanje zdravom pijaćom vodom, zalog za budućnost i da iza ovakvih projekata treba da stanu svi, bez obzira na stranačku pripadnost.

Izgradnjom četvrtog bunara pijaće vode, stvoriće se uslovi za nastavak realizacije projekta vodosnabdevanja na celom području opštine Bogatić

 

17. Oct. 2016 Саопштење Удружења предузетника у Богатићу

У просторијама Удружења предузетника у Богатићу, 14. октобра у организацији Акредитоване регионалне развојне агенција Подриња, Подгорине и Рађевине, Лозница, одржано је представљање иницијатива у оквиру пројекта „Подршка руралном регионалном развоју у Републици Србији“. На територији Мачванског и Колубарског округа формиране су 2 иницијативе: “Унапређење туризма у функцији руралног и регионалног развоја на територији мачванског и колубарског округа“ и „Унапређење производње и прераде лековитог и ароматичног биља и јагодичастог воћа у функцији заустављања миграторних процеса и девастације села“, обе подржане од стране локалне самоупрве.

Пројекат финансира Швајцарска агенција за сарадњу и развој (SDC) који спроводи конзорцијум партнера, Niras (Пољска, Данска), Polish rural forum (Пољска) и Partner solution ( Србија). Територија на којој се пројекат реализује обухвата Мачвански, Сремски, Колубарски и Шумадијски округ и спроводе га и три регионалне развојне агенције. Циљ пројекта је формирање најмање три рурално-регионалне иницијативе (партнерства) представника јавног, приватног и цивилног сектора за чије активности су предвиђена средства у износу од 1.620.000 CHF.

Рок за подношење иницијатива је 17. октобар 2016.

 

16. Oct. 2016 Освећена обновљена црква у Клењу

Video prilog Освећена обновљена црква у Клењу

Света Архијерејска литургија служена је јутрос у Храму Успења пресвете Богородице у Клењу, поводом освећења обновљене цркве. Литургију и освећење служило је Његово преосвештенство Епископ шабачки, господин Лаврентије. Јубилеју од 80 година изградње и освећења храма присуствовала су бројна свештена лица, професори Карловачке Богословије, Београдског Богословског факултета, Архијерејски намесник Прибојски, свештеници Саборне цркве, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и многи други.

Присутним званицама и мештанима добродошлицу је пожелео црквени старешина Станко Тривуновић, а посебно се обратио Епископу шабачком, господину Лаврентију: "Данас је за нас посебан дан, драги Владико, јер ћете наш свети храм и труд, на осамдесетогодињицу постојања благословити".

Његово преосвештенство служило је Свету Архијерејску литургију и захвалило се присутним мештанима: "Хвала вам што сте у оволиком броју дошли да заједно са нама увеличате овај свети дан и подржите заједничке молитве како би што пре до Господа стигле". Верницима се обратио и професор Богословског факултета, протојереј-ставрофор, Драгомир Сандо: "Молитвено вас молим, долазите у ову светињу да се у њој напајате Духа светога и чежњом за вером, јер ћемо на тај начин оправдавати и себе,а и смисао нашег живота".

Радови на обнови цркве, чија је вредност око 13 милиона динара, трајали су годину и по дана, а допринос у реконструкцији дали су ДПС “Клас” Група, Општина Богатић, бројни верници, мештани и привредници.

По завршетку освећења и литургије Епископ шабачки, у име Патријарха Српске православне цркве, господина Иринеја, одликовао је Орденом Светог краља Милутина, Драгана Поповића из Клења за допринос у обнови храмова у Мачви. "Ово је велика част, али и обавеза за моју породицу, која налаже да и у будућности будемо активни у обнови православних храмова у Мачви", рекао је Драган Поповић, директор ДПС "Клас" Групе.

У име Епархије шабачке, господин Лаврентије доделио је Орден Светог владике Николаја Српског Ненаду Бесеровцу, председнику Општине Богатић. "Задовољство је добити једно овакво признање, а нарочито ми је драго што је поред бројних донатора и верника и Општина Богатић учествовала у обнови храма", изјавио је председник Општине Богатић, Ненад Бесеровац.

Поред бројних званица освећењу цркве и свечаности присуствовао је велики број мештана.

 
VRH