Vesti

26. Nov. 2015 Učenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiću

Učenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiću
Učenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiću
Učenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiću Učenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiću Učenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiću Učenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiću
Video prilog Uenici iz Rekovca u poseti drugarima u Bogatiu

Učenici i profesori „Poljoprivredno-veterinarske škole“ iz Rekovca, ponovo su bili gosti školskim drugarima i kolegama „Mačvanske srednje škole“ u Bogatiću. Prijem je organizovan u sali Skupštine opštine Bogatić, a prisutnim učenicima i profesorima, obratio se i predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac i poželeo ugodan boravak. Održana je i prezentacija turističkih potencijala opštine, kako bi se učenici upoznali sa kulturnim i istorijskim znamenitostima ovog kraja.

“Započeli smo nešto novo u okviru srpskog obrazovnog sistema. Saradnja đačkih parlamenata naše dve škole, jedinstven je primer razmene iskustava u radu dve škole iz različitih krajeva Srbije. Pravi rezultati ovog našeg druženja, biće vidljivi tek u budućnosti, jer smatramo da će naš primer slediti i druge škole”, rekao je Ljubiša Stevanović, direktor “Poljoprivredno-veterinarske škole” iz Rekovca.

“Naša saradnja, na obostrano zadovoljstvo učenika i profesora, nastavljena je i ove godine. Đacima će svakako ostati u lepom sećanju, a mi ćemo se potruditi da uzvratimo ukazano gostoprimstvo”, izjavila je Milica Dražić, direktorka “Mačvanske srednje škole” u Bogatiću.

Đački parlament u “Mačvanskoj srednjoj školi” u Bogatiću, postoji od 2003. godine, danas broji oko 50 učenika, a saradnja sa parlamentom srednje škole u Rekovcu na razmeni učenika, započeta prošle godine, prva je ovog tipa. Učenici koji predstavljaju đačke parlamente, potpisali su ugovor o saradnji i prijateljstvu.

U okviru dvodnevne posete, učenici iz Rekovca biće smešteni u domovima svojih drugara. Domaćini su im priredili obilazak značajnih turističkih i kulturno - istorijskih mesta, kao i zajednička okupljanja i druženja. Nova poznanstva i prijateljstva, ostaće zauvek u sećanjima đaka i zato ćemo nastaviti sa ovom saradnjom, istakli su predstavnici obe škole.

 

26. Nov. 2015 TOOB na 10. Sajmu etno hrane i pića

TOOB na 10. Sajmu etno hrane i pića
TOOB na 10. Sajmu etno hrane i pića
TOOB na 10. Sajmu etno hrane i pića TOOB na 10. Sajmu etno hrane i pića TOOB na 10. Sajmu etno hrane i pića TOOB na 10. Sajmu etno hrane i pića
Među više od 300 domaćih i stranih izlagača na 10. Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, učešće je po treći put uzela i Turistička organizacija opštine Bogatić, na zajedničkom štandu sa devet suizlagača.

Predstavljeno je oko devedeset proizvoda iz mačvanskog kraja: sirevi, džemovi, ajvari, med, vina, likeri, ajvari i drugi. Na prethodnim sajmovima, izlagači iz opštine Bogatić, osvajali su vredne nagrade.

“Kako je danas prvi dan Sajma, organizatori su uzorkovali sve proizvode, tako da očekujemo da se ponovo nađemo među nagrađenima. I ove godine učenici Mačvanske srednje škole, smera kuvari, pripremali su specijalitete domaće kuhinje, koji su ponovo izazvali veliko interesovanje posetilaca. Pre dve godine, kozji sir Momčila Budimirovića iz Glušaca, dobio je nagradu kao apsolutni pobednik sajma i pobednik u kategoriji sireva. Ove godine u ponudi se našao i sir sa tartufima, takođe iz gazdinstva Momčila Budimirovića. Kompletnu ovogodišnju ponudu bazirali smo na konceptu dobrih domaćina, uz promociju naših tradicionalnih vrednosti, domaćih jela i pića. Agroturizam je naša razvojna šansa”, rekao je Darko Mašić, direktor TOOB.

Pored nagrade za najbolji koziji sir, pre dve godine, Mačvanska srednja škola osvojila je nagradu u kategoriji proizvoda od hleba, peciva i kolača, dok je prošle godine, izlagač Zoran Gačić, biodobitnik nagrade za najbolje kupinovo vino.

Na Sajmu etno hrane i pića se na grupnim štandovima, u okviru regionalnih privrednih komora, zadružnih saveza, lokalnih samouprava, udruženja proizvođača ili samostalno, nudi više od 1500 različitih proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade od organski gajenih sirovina.

Sajam etno hrane i pića ima prevashodno poslovni karakter. Cilj mu je, pre svega, uvođenje tradicionalnih proizvoda u „svet brendova“ kroz unapređenje proizvoda, načina njihovog predstavljanja i pronalaženje novih načina prodaje i novih tržišta, čime bi se ovaj značajan deo etno i kulturne baštine približio i preporučio potencijalnim kupcima: vlasnicima trgovinskih radnji, restorana, hotela, velikih trgovinskih lanaca, njihovim nabavljačima, distributerima, izvoznicima, profesionalnim gastronomima, posebno kupcima iz inostranstva, ističu organizatori.

Sajam traje od 25. do 28. novembra i biće otvoren svakog dana od 10 do 19 časova.Za poslovne posetioce ulaz je besplatan, uz popunjavanje registracionog lista ili vizit kartu, a za ostale zainteresovane građane ulaznica košta 250 RSD. Cena ulaznica za grupne posete je 150 RSD (uz overen spisak, najmanje 20 osoba). Cena parkinga je 100 RSD po satu.

 

25. Nov. 2015 Pesmom protiv nasilja

Pesmom protiv nasilja
Pesmom protiv nasilja
Pesmom protiv nasilja Pesmom protiv nasilja Pesmom protiv nasilja Pesmom protiv nasilja
Video prilog Pesmom protiv nasilja

Povodom 25. novembra-Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Narodnoj biblioteci „Janko Veselinović“ u Bogatiću,priređeno je poetsko veče „Pesničkom rečju stop nasilju“.

„Na inicijativu naše uvažene pesnikinje Milane Davidović ušli smo u manifestaciju regionalnog karaktera, a cilj je osvešćenje, buđenje i ohrabrenje svih zlostavljenih žena, koje trpe nasilje i prijavljivanje nasilnika određenim službama“, izjavila je Katarina Lazarević, direktor Narodne biblioteke“Janko Veselinović“.

Govoreći svoje stihove pesnikinje Milana Davidović, Dušica Đuričić i Milena Ćirović, su toplinom, nežnošću i sa puno ljubavi podsetile na ta krhka bića-ženu.

Broj slučajeva nasilja je neuporedivo veći od onoga koji se prijavi, gde žrtve, a i građani ne treba da budu „slepi“na nasilje, već da ga prijave, nadležnim organima. Operativni centar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije ima poseban broj telefona za žrtve porodičnog nasilja, gde će policija odmah reagovati po pozivu na telefon 0800-100-600, a pozivi su besplatni.

Sami muškarci bi trebalo da uzmu učešće i podrže žene u ovakvim i sličnim akcijama.Više pažnje, poštovanja, ljubavi, lepih trenutaka, muškarci bi trebalo da poklone ženi i jedino tada će pokazati svu svoju snagu i veličinu, a ne ponižavanjem, vređanjem i zlostavljanjem. Dostojanstvena, ispunjena plemenitim težnjama u sreći i nesreći, žena uvek korača dalje mirno, kao što sat mirno kuca i za vreme oluje.

 

24. Nov. 2015 Započeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini u Badovincima. Priprema za izgradnju odbrambenog nasipa na području opštine Bogatić

Započeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini
Započeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini
Započeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini Započeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini Započeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini Započeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini
Video prilog Zapoeti radovi na izgradnji obaloutvrde na Drini u Badovincima

U Badovincima su danas započeti radovi na sanaciji i izgradnji najkritičnijeg dela obaloutvrde na Drini, od Pavlovića mosta prema Crnoj Bari, dužine 450 metara. Na zahtev JVP “Srbijavode”, radove u iznosu od 25 miliona dinara, finansira Kancelarija za obnovu i razvoj, a izvođač je preduzeće “Jugokop - Podrinje”.

Pratećim radovima na naugroženijoj deonici, osigurava se korito, ali istovremeno i odbrambeni nasip koji se nalazi u neposrednoj blizini. Izgradnjom obaloutvrde, zvanično je počela priprema za realizaciju Regionalnog projekta odbrane od poplava Mačva-Sava-Drina, izgradnje desnog nasipa na Drini od Banovog Broda do Badovinaca, čiji su nosioci JVP “Srbijavode” i Opština Bogatić.

“Drina se na ovom mestu izlivala za vreme prošlogodišnjih poplava i nanosila štetu na poljoprivrednom zemljištu i objektima. Na ovoj deonici nasip je najbliži obali, pa smo je prepoznali kao najprioritetniju. Nakon uređenja obale, postavićemo oko 5 hiljada kubika krupnog kamena, u dužini od 450 metara. Svake godine, usled izlivanja, izgubi se u proseku oko 10 hektara opštinskog zemljišta. Izgradnjom nasipa na desnoj obali Drine, dugoročno ćemo rešiti taj problem i zaštititi se od poplava”, rekao je Miroljub Stanić, načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.
Predsednik Opštine Bogatić, Nenad Beserovac, rekao je da su stvoreni svi neophodni uslovi za početak realizacije projekta.

“Skupštinskom odlukom donetom u novembru 2014. godine i potpisanim sporazumom sa JVP “Srbijavode”, o izgradnji odbrambenog nasipa na Savi i Drini, Opština Bogatić je stvorila sve neophodne uslove za početak radova. Vrednost projekta je 10 miliona eura, a finansira se sredstvima IPA fondova Evropske unije”, rekao je Nenad Beserovac predsednik Opštine Bogatić.

Prezentaciju projekta Mačva-Sava-Drina u Bogatiću, održali su stručnjaci iz JVP “Srbijavode”, u prisustvu predstavnika lokalne samouprave.
“Rešeni su svi imovinsko-pravni odnosi, izvršena eksproprijacija parcela u priobalnom području, čime su ispunjeni preduslovi da se počne izgradnja nasipa u zapadnoj zoni, na području opštine Bogatić, dužine 18,5 kilometara, kao i pristupnih i servisnih puteva”, zaključio je Zvonimir Kocić, zamenik glavnog rukovodioca za odbranu od poplava u JVP “Srbijavode”.

 

21. Nov. 2015 Promocija zbirke pesama „Sećanja na ljubav“, pesnikinje Milane Davidović

 Promocija zbirke pesama „Sećanja na ljubav“
Promocija zbirke pesama „Sećanja na ljubav“
 Promocija zbirke pesama „Sećanja na ljubav“  Promocija zbirke pesama „Sećanja na ljubav“
Video prilog Promocija zbirke pesama Seanja na ljubav, pesnikinje Milane Davidovi

Četvrta zbirka pesama „Sećanja na ljubav“, pesnikinje Milane Davidović iz Bogatića, ugledala je „svetlost dana“ na promociji održanoj u prepunoj sali Skupštine opštine Bogatić. Milana je učesnik i dobitnik nagrada na mnogim međunarodnim pesničkim konkursima. Po zanimanju je diplomirani ekonomista, ali ljubav prema poeziji i pisanju gaji još od ranog detinjstva. Piše i pesme za decu, a neke od njih nalaze se u Međunarodnoj zbirci pesama i priča za decu „Zagrli život“, zborniku „Tragovi u pesku“, kao i u Antologiji dečije poezije.

„Ljubav je nepresušna inspiracija. Ljubav prema porodici, prijateljima i životu, motiv je zbirke Sećanja na ljubav u kojoj se nalazi pedeset pesama. U pripremi je i peta zbirka, koju planiram da izdam naredene godine“, rekla je pesnikinja Milana Davidović.

Milanine pesme recitovali su: Jelica Đonlić i Mina Šanković, glumice Pozorišta „Janko Veselinović“ iz Bogatića, recenzent zbirke pesama „Sećanja na ljubav“ Dijana Uherek Stevanović, kao i sama autorka, uz muzičku pratnju Jovane Panić. Svečanost je upotpunio i nastup hora „Mačvanskog“, KOC-a Bogatić.

Dijana Uherek Stevanović, recenzent zbirke pesama, kako kaže, sa zadovoljstvom je prihvatila Milanin poziv.

„Njena poezija je poezija ljubavi. Ona je veliki humanitarac, jer je učestvovala u Međunarodnom projektu „Zagrli život“, a njene pesme objavljivane su i u Međunarodnoj zbirci „Života harmonija“, koja je deo Međunarodne škole poezije, čiji sam ja ambasador“, izjavila je Dijana Uherek Stevanović, predsednica Udruženja balkanskih umetnika i recenzent zbirke pesama „Sećanja na ljubav“.

Organizatori promocije zbirke u izdanju Naučne knjige iz Beograda, bili su Opština Bogatić, Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ i Kulturno obrazovni centar.

 
VRH