Vesti

23. May. 2016 Mешовити хор Мачвански одржао први самостални концерт

Поводом троструког јубилеја светог владике Николаја Српског-135 година од рођења, 60 година од упокојења, 25 година од преноса моштију у Србију, у Храму Рођења Пресвете Богородице у Богатићу мешовити хор ,,Мачвански'' одржаo је Први самостални концерт симболичног назива "Песма нас је одржала, њојзи хвала".

Хор Мачвански је основан једне прохладне фебруарске вечери 2013.године у малој сали Културно-образовног центра Богатић, када се групица од свега десетак мачванских поклоника хармонског певања и културне еманципације свога краја нашла на првој проби и аудицији за хор. Препознајући лепоту коју чине склад хришћанске вере и традиције са вишегласним појањем, хор Мачвански је своју основу пронашао уз скуте једне, свете, саборне и апостолске цркве. Временом је хор израстао у озбиљан камерни састав који може да се одважи у извођењу композиција у четворогласу, јавном наступу у бројним православним храмовима, академијама, књижевним вечерима и другим културним манифестацијама.

Након поздравног обраћања ђакона Николе Милошевића, хор је отпевао блок духовних композиција.

После казивања песме Милене Ћировић, чланице хора, у извођењу Мише Перића, члана глумачког ансамбла аматерског позоришта у Богатићу, изведене су песме мачванског мелоса.

По завршетку Инструменталног наступа гудачког састава Trio Roche, уследило је казивање одломка поеме Небеска Литургија владике Николаја, Бранислава Ковића, члана глумачког ансамбла аматерског позоришта, па блок класичних српских композиција.

Специјални гост вечери, Данка Стојиљковић, отпевала је изворну песму, а након тога уследио је завршни блок љубавних песама хора Мачванског.

Видно узбуђен, диригент хора Иван Радовановић рекао је да вечерашњи концерт представља круну трогодишњег рада и додао: „Успели смо да пробудимо и повежемо ту духовну спону културе и појединца“. Директорка КОЦ Богатић, Тања Јуришић захвалила се учесницима и посетиоцима нагласивши:„Било је изузетно задовољство вечерас бити део овог догађаја, част нам је и понос што смо организовали овакву манифестацију“.

Под покровитељством Општине Богатић, уз благослов Српске православне цркве, концерт је организoвao КОЦ-Богатић.

 

20. May. 2016 Maturantska parada u Bogatiću

Maturantska parada u Bogatiću
Maturantska parada u Bogatiću
Maturantska parada u Bogatiću Maturantska parada u Bogatiću

Tačno u dvanaest časova, počeo je maturantski ples, maturanata Mačvanske srednje škole koji su se pridružili evropskoj omladinskoj manifestaciji Maturantska parada. U parku Osnovne škole Mika Mitrović u Bogatiću, uz muziku i "Ples tolerancije"oko 100 maturanata na jedinstven način se povezalo sa vršnjacima iz Evrope. Plesali su uz kompoziciju Johana Štrausa “Slepi miš”. Uz druženje osetila se lepota najčistijeg oblika igre-plesa i mladosti.

Veliki broj građana, rodbine, profesora i slučajnih namernika je sa velikim oduševljenjem propratio ovaj događaj.

Osnovna ideja Maturantske parade i Plesa tolerancije je povezivanje mladih kroz ples i muziku, kako bi tokom šest minuta sinhronizovanog plesa svi bili kao jedan, bez granica, bez razlika, bez nasilja, promovišući mir i zajedništvo kao zajedničku želju čovečanstva.

Na kraju sve je začinjeno, a kako bi drugo, kolom?!

 

19. May. 2016 Poljoprivrednici Opštine Bogatić u poseti Novosadskom sajmu

Poljoprivrednici Opštine Bogatić u poseti Novosadskom sajmu
Poljoprivrednici Opštine Bogatić u poseti Novosadskom sajmu
Poljoprivrednici Opštine Bogatić u poseti Novosadskom sajmu Poljoprivrednici Opštine Bogatić u poseti Novosadskom sajmu

Novosadski sajam je Međunarodni poljoprivredni sajam na kojem godišnje učestvuje oko 2 000 izlagača iz Srbije i 60 zemalja sveta. Ovo je 83. poljoprivredni sajam po redu koji se završava sutra , a posetili su ga i poljoprivrednici iz Opštine Bogatić.

U organizaciji Direkcije za poljoprivredu i selo opštine Bogatić, za 350 poljoprivrednika obezbeđeni su prevoz,sendviči, piće i ulaznice. „Nikakav poseban kriterijum za odlazak nije postojao, već svi zainteresovani koji su se prijavili direkciji su i išli“, rekao je Siniša Sević,referent u Direkciji za poljoprivredu i selo opštine Bogatić.

Poljoprivrednici su na sajmu bili u prilici da vide i da se upoznaju sa stranim i domaćim agrarom, da vide „sajam u sajmu“ izlagača iz Kine, izložbu organskih proizvoda, preko 1500 raznih mašina i rasna grla stoke. Novina, u odnosu na prethodne godine je to, što su predstavljeni poljoprivredni proizvodi sa oznakom geografskog porekla.

Pažnja naših poljoprivrednika bila je uglavnom usmerena na inovacije i nove agro-tehničke mere, koje se predlažu za ovu godinu.

 

19. May. 2016 Predsednik Opštine Bogatić doneo rešenje o obrazovanju komisije za ocenjivanje projekata iz oblasti javnog informisanja za 2016.godinu

Rešenje o obrazovanju komisije za ocenjivanje projekata koji se finansiraju iz budžeta opštine Bogatić za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2016. godinu i imenovanju članova Komisije može se preuzeti putem donjeg linka.

 

17. May. 2016 Kori Udovički u Bogatiću: Država nema pravo da od građana traži podatke o njima koje već ima

Kori Udovički u Bogatiću
Kori Udovički u Bogatiću
Kori Udovički u Bogatiću Kori Udovički u Bogatiću
Video prilog  Kori Udoviki u Bogatiu
Ministarka Državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički posetila je danas Opštinu Bogatić.
Cilj posete je pospešivanje kvalitetnog rada lokalne samouorave i njenog odnosa prema građanima, razgovor o racionalizaciji zapošljavanja, modernizaciji javne uprave i kreiranju drugačijeg ekonomskog okruženja.
 
„Urađeno je dosta, država ne treba da bude kontrolor građana, u smislu da traži informacije koje već ima u sopstvenim evidencijama, već je dužna da ih i primeni prema odredbama ZoUP, koje se tiču razmene podataka iz službenih evidencija, što će od 8. juna biti obaveza za sve državne organe. Ovim će se olakšati život građana, gde neće morati da provode sate pred šalterima, da bi došli do potrebnih dokumenata“, izjavila je Udovički.
 
Ministarku i goste je pozdravio Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, koji ih je ukratko informisao o geografskom položaju opštine i njenim potencijalima, sa akcentom na poljoprivredu, geotermalne izvore i vodu na kojima Mačva leži.
Načelnik Opštiske uprave Branko Danilović istakao je pripremljenost uslužnog centra da većinu usluga vrši elektronskim putem, da su građani već zadovoljniji kvalitetom usluga, da se ubrzano radi na njihovom poboljšanju.
Rukovodioci odeljenja opštinske uprave i direktori javnih preduzeća, čiji je osnivač opština, ukazali su ministarki na probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Gošća je obećala da će većinu problema predočiti na razmatranje nadležnim ministarstvima.
 
Jedna od tema je bila i umanjenje budžetskih davanja Republike lokalnim samoupravama. Udovički je naglasila da će Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave morati da se menja, da opštine moraju dobijati veći deo prihoda, što konkretno znači da od prvobitno planiranog umanjenja od 30 milijardi dinara , Republika lokalnim samoupravama ne bi trebala finansijske transfere umanjiti za više od 8 milijardi dinara. Govoreći o Zakonu o Upravnom postupku ministarka je izjavila : „ZoUP je jedan nov način razmišljanja, koji će olakšati život građanima, kako ne bi sate provodili pred šalterima. Biće im omogućeno da na jednom šalteru , vrlo brzo, dobiju sva tražena dokumenta iz službenih evidencija“.
 
Po pitanju određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je uputstva koja se odnose na postupak ostvarivanja prava zaposlenih na otpremnine ili novčane naknade iz budžeta Republike Srbije. U javnim preduzećima i organima lokalne samouprave u našoj opštini taj broj je manji nego što zakon dozvoljava.
 
VRH