Vesti

30. Jan. 2015 Na sednici SO, imenovani vršioci dužnosti direktora JKP „Parking servis“ i Direkcije za građevinsko zemljište

Sednica SO Bogatić
Sednica SO Bogatić
Video prilog  Na sednici SO, imenovani vrioci dunosti direktora JKP i DGZPI

Iako je na 29. sednici SO Bogatić, pred odbornicima bilo svega pet tačaka dnevnog reda, rasprava za skupštinskom govornicom potrajala je četiri i po sata. Usvojene su sve predložene tačke dnevnog reda.

Najviše se polemisalo oko ponovnog imenovanja Matije Milovanovića, za v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju, na period od šest meseci. Odornici opozicije postavili su pitanje - da li je u ovom slučaju prekršen zakon. Sekretar Skupštine Radenka Grujić, obrazložila je da se o tome ne odlučuje na sednici Skupštine.
Matija Milovanović, v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište puteve i izgradnju, zahvalio se odbornicima na imenovanju i dodao, da konstruktivni razgovori u lokalnom parlamentu, doprinose kvalitetnijem donošenju odluka.

Za v.d. direktora JKP „Parking servis“, imenovana je Dragica Tešić. Kako ona nije prisustvovala sednici, odgovor na pitanje - kada će početi naplata parkinga u Bogatiću, dao je predsednik Nadzornog odbora ovog preduzeća Duško Velimirović.
„Početak naplate parkinga očekuje se u aprilu mesecu, iako još nije doneta odluka o visini cene parkinga po satu, ja očekujem da ona neće biti veća od 25 dinara“, rekao je Velimirović.

Rasprava u okviru tačke Odbornička pitanja, u najvećoj meri odnosila se na rad Opštinske uprave. Na pitanje odbornika opozicije zašto je poništen konkurs za obavljanje stručne prakse , načelnik OU Branko Danilović, odgovorio je, da bez saglasnosti Vlade Republike Srbije, konkurs ne može biti sproveden. On je dodao, da je lokalni parlament mesto, gde treba da se daju odgovori na sva pitanja i da konstruktivni razgovori svih odbornika, doprinose efikasnijem radu parlamenta.

Na sednici je usvojen i predlog Pravilnika o radu JKP, kao i predlog Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

 

29. Jan. 2015 Kompanija “Sano” predstavila savremene trendove u svinjarstvu

“Sano” predstavila savremene trendove u svinjarstvu
“Sano” predstavila savremene trendove u svinjarstvu
Video prilog Kompanija Sano predstavila savremene trendove u svinjarstvu

Direkcija za poljoprivredu i selo opštine Bogatić, u saradnji sa kompanijom za proizvodnju stočne hrane „Sano“, organizovala je predavanje za poljoprivredne proizvođače iz Mačve i Pocerine.

Kompanija „Sano“ predstavila je svoj proizvodni program i način profitabilnog uzgoja svinja. Predstavljeni su savremeni svetski trendovi u proizvodnji, kao i način na koji se sa minimalnim utroškom hrane i vremenom tova, mogu postići što bolji rezultati.

Veterinarski stručnjaci iz Nemačke, preneli su svoja iskustva savremenog uzgoja svinja.

Direkcija će i u narednom periodu organizovati predavanja iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

 

28. Jan. 2015 Realizovan projekat “Unapređenje upravljanja otpadom u opštinama Bogatić i Vladimirci”

Unapređenje upravljanja otpadom-Bogatić i Vladimirci
Unapređenje upravljanja otpadom-Bogatić i Vladimirci
Video prilog Realizovan projekat Unapreenje upravljanja otpadom u optinama Bogati i Vladimirci

Povodom završetka projekta “Upravljanje otpadom u opštinama Bogatić i Vladimirci”, koji je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Exchange 4, u Bogatiću je održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta. O njima su govorili predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac, članovi projektnog tima iz Bogatića i Vladimiraca, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Prema rečima Tanje Jurišić, koordinatora u JKP Bogatić, realizacijom projekta, rešen je problem primarne separacije otpada u opštini Bogatić. Separisano smeće, odnosi se na glavnu deponiju, odakle se dalje distribuira na reciklažu.

Prema rečima predsednika Opštine Bogatić Nenada Beserovca, nastaviće se sa edukacijama građana i primenom iskustava partnera na projektu iz Slovenije.

“Ovim je rešen višedecenijski problem divljih deponija u Metkoviću i Belotiću. Uklonjeno je 1200 kubnih metara smeća, deponije su potpuno uređene i ograđene, a u ovim selima postavljena su reciklažna ostrva od po četiri kontejnera, za odlaganje svih vrsta otpada”, rekao je Vladan Popadić-stručnjak za upravljanje otpadom.

U okviru projekta, nabavljeno je 38 kontejnera, malo teretno vozilo za prevoz separisanog otpada, organizovano je preko 40 edukativnih radionica, a predstavljeni su i primeri dobre prakse EU, organizovanjem poseta kompanije “CEMPO” iz Slovenije.

 

27. Jan. 2015 U svim školama u opštini Bogatić proslavljen Savindan

U svim školama u opštini Bogatić proslavljen Savindan
U svim školama u opštini Bogatić proslavljen Savindan
Video prilog U svim kolama u optini Bogati proslavljen Savindan

U crkvama su se oglašavala zvona, a u školama su organizovane Svetosavske akademije. Uz učenike, nastavnike i roditelje njima su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave. Učenici i nastavnici su sa sveštenicima sekli slavski kolač, a u pojedinim selima prisustvovali su liturgijama u crkvama, gde je izveden prigodan program o velikom srpskom prosvetitelju.

U Mačvanskoj srednjoj školi, tradicionalno, Sveti Sava je, osim Svetosavskom akademijom obeležen i koncertom klasične muzike u sali Doma kuture. Ove godine je nastupio kvartet klarineta „Nevski“. Učenici i profesori, sa sveštenicima, po završetku koncerta, sekli su slavski kolač u prostorijama škole.

Inače, Srpska pravoslavna crkva i škole slave 27. januar, Dan Svetog Save čuvajući uspomenu na Svetog Savu - srpskog prosvetitelja, utemeljivača obrazovanja, zakonopisca i prvog srpskog arhiepiskopa iz 13. veka.

 

23. Jan. 2015 Donatorsko „Crveno-crno veče“ u Klenju

Donatorsko „Crveno-crno veče“ u Klenju
Donatorsko „Crveno-crno veče“ u Klenju
Video prilog Donatorsko Crveno-crno vee u Klenju

Povodom osnivanja Pionirske škole fudbala FK „Duško“ u Klenju je organizovano donatorsko „Crveno-crno veče“. Grupa entuzijasta, na čelu sa trenerom omladinskih kategorija Dragomirom Danilovićem-Baćom, rad sa mlađim selekcijama počela je 15. decembra 2014. godine, a danas školu fudbala pohađa 43 mališana.

Sav prihod od donacija meštana biće utrošen za kupovinu sportske opreme i rekvizita, kao i opremanje svlačionica FK „Duško“, kako bi se stvorili neophodni uslovi za treninge. Pored mnogobrojnih sportista i sportskih radnika, koji su ispisali deo istorije FK „Duško“, manifestaciji je prisustvovao i Momčilo Moca Vukotić, direktor omladinske škole FK „Partizan“.

Bogat kulturno-umetnički program obeležio je ovu manifestaciju, a na opšte zadovoljstvo mnogobrojne publike, jednočasovni koncert održao je i folk pevač Rade Lacković.

 
VRH