Vesti

24. Sep. 2016 "Metkovačka vesela mašina"


"Metkovačka vesela mašina"
Video prilog

Mačvanski Metković, selo nadaleko čuveno po šljivicima i dobroj rakiji, već petu godinu za redom domaćin je manifestacije "Metkovačka vesela mašina". U Etno selu “Mačvanski konak”, od ranih jutarnjih časova, kazandžije su podložile kazane, a uz pesmu i druženje potekla je i prva rakija. U konkurenciji za najbolju, učestvovale su one, koje su domaćini pekli ranijih godina.

Lovci su se ekipno takmičili u pripremanju lovačkog gulaša. Sastojci su bili isti, ali kulinarske veštine majstora kotlića, uz recepte koje nisu odavali, donele su obilje mirisa i ukusa. Po prvi put u okviru manifestacije organizovana je i izložba slika zavičajnog umetnika Ivana Vešića.Organizovan je i sajam etno hrane i pića, a među izlagačima bili su i članovi Udruženja žena “Darinka” iz Metkovića. Rakije, likeri, sokovi, sirevi, zimnice, samo su deo izložbene ponude koju su posetioci mogli da vide i probaju. Spoj lepog i korisnog, kažu izlagači, koji od zaborava čuvaju stare recepte i zanate, deo porodične tradicije.

Sa nestrpljem se čekalo proglašenje najbolje rakije. Stručni žiri, ocenjivo je osobine uzoraka, na osnovu boje, bistrine, tipičnosti, mirisa i ukusa. Nagrada za najbolju rakiju, pripala je kazandžiji Ivanu Eriću iz Metkovića, za “šljivovicu” staru osam godina. Nagradu za najbolji lovački kotlić podelile su ekipe “Zmajevi od Metkovića” i “JU - Drvo” iz Crne Bare, drugo mesto pripalo je ekipi “Drinski kotlić” i treće “Gastronomi” iz Bogatića. Priznanja i nagrade najuspešnijim takmičarima uručila je direktorka Kulturno – obrazovnog centra Bogatić – Tanja Jurišić.

U bogatom kulturno-umetničkom programu, nastupili su: pevačke grupe “Đidije” i “Dubljanske lole” uz pratnju soliste na fruli Gorana Majstorovića. Po drugi put organizovano je i književno veče, a pesme specijalno napisane za ovu priliku, govorili su: Milana Davidović, Vera Stašić i Bata Cvetuljski. Organizatori četvrte manifestacije “Metkovačka vesela mašina”, bili su KOC Bogatić, Mesna zajednica Metković, TOOB, a pokrovitelj Skupština opštine Bogatić.

 

22. Sep. 2016 David Milinković osvojio bronzu za reprezentaciju Srbije na informatičkoj olimpijadi

U Skoplju je od 17. do 22. septembra održana 10. Juniorska balkanska informatička olimpijada na kojoj je učestvovalo 10 zemalja iz regiona. Reprezentacija Srbije ostvarila je solidan rezultat osvojivši 3 bronzane medalje.

Jednu od medalja osvojio je i bivši učenik OŠ „Mika Mitrović“ u Bogatiću, David Milinković, koji je imao najviše poena od svih reprezentativaca Srbije.

Tim su vodili prof. Jelena Hadži-Purić i prof. Jasmina Dobrić, a ostali reprezentativci su Marko Šišović iz Beograda, Mladen Puzić iz Beograda i Momčilo Tošić iz Pirota.

 

16. Sep. 2016 ОПШТИНА БОГАТИЋ НА XV СРПСКОМ СИМПОЗИЈУМУ О ХИДРОГЕОЛОГИЈИ

Председник општине Ненад Бесеровац и помоћник председника Никола Ђурковић, учествују у раду на XV Српском симпозијуму о хидрогеологији са међународним учешћем, који се од 15. до 17. септембра одржава на Копаонику. После интонирања химне и обраћања председника организационог одбора проф. др Дејана Миленића, Симпозујум је званично отворио државни секретар Министарства енергетике и рударства, г-дин Предић.

У преподневном делу симпозијума, на пленарној седници презентације на теме подземних и површинских вода, геотермалних потенцијала и искоришћености обновљивих извора енергије, као и геолошких истраживања из ове области имали су декан Рударско-геолошког факултета г-дин Поломчић и професори г-дин Стевановић и г-дин Миленић, као и гости из региона Македоније, Словеније , Хрватске и БИХ.

У поподневном делу програма учесници су били подељени у три групе и обрађивали теме по различитим областима, а наши представници учествовали су на сесији која је била посвећена геотермалној енергији, која је обрађена кроз седам различитих аспеката и презентација.

По оцени организатора ово је до сада најпосећенији симпозијум, који је окупио поред чак 131 хидрогеолога из земље и региона и представнике локалних самоуправа, многобројних компанија, научних организација и института, студената. Радни део симпозијума наставља се у петак 16. септембра по различитим тематским областима на пољу хидрогеологије.

 

15. Sep. 2016 Одржана промоција романа "Књига о храсту" аутора Јанка Вујиновића

Несвакидашњи роман националне тематике, који представља нашу традиционалну културу, "Књига о храсту", аутора Јанка Вујиновића, свечано је представљена читалачкој публици у Богатићу. Промоцију романа отворила је Катарина Лазаревић, директор Народне библиотеке "Јанко Веселиновић", која је и организатор догађаја.

Храст је симбол дубоко укорењен у хтонику српског националног предања, кажу критичари и напомињу да је разгранат кроз све токове Вујиновићевог приповедања. Он је једини главни јунак прозе која је у дубокој и суптилној вези за Цером, Великим ратом и трагичним догађајима српског народа.

"Дрво расте и памти а људи нестају. Књига доноси јединствену необичност, мапирање храстова на културном и религиозном простору, кроз емотивну причу о историји народа у ратовима и сеобама. На крају живот ипак побеђује сваку несрећу и прича причу као год слова у кори дрвета и црквени записи који остају заувек", рекао је професор др Малиша Станојевић. Ово је књига у којој предање постаје глас колектива, где се наратори смењују, поништавају, где круже и умножавају се, закључио је рецензент Братислав Р. Милановић. "Све је у овој романескној приповести, некако, тролисно и столисно, разлистало и разгранато. У земљи, над земљом, на небесима, као историјско и магијско штиво, толико разбокорено и замршено да се чини како писац у првом делу није желео ништа историјски да размрси, већ напротив, да замота у још исказније клупко живота неисказе и неизусте", говорио је о књизи Љубомир Ћорилић, песник и критичар.

Састављач и приповедач, како о себи говори, писао је дело готово две деценије и ставио га на увид и суд читалаца и историје. "Позитивистичким приступом представљен је и период после Другог светског рата, идеолошки оптерећен и устројен. Аутор је смело кроз своје јунаке говори о откупу жита и смеху, као мотивима времена које је носило многе недаће", рекао је у свом обраћању песник Милан Лукић.

"Књига о храсту" Јанка Вујиновића је прошлогодишњи добитник "Јанкове награде", установљене на првом књижевном конкурсу у новембру 2015. године у оквиру манифестације "Дани Јанка Веселиновића“.

 

10. Sep. 2016 10. септембар - Дан општине Богатић

Дан општине Богатић, 10. септембар, обележен је у Бадовинцима, а повод да се званице окупе баш на месту где су крајем 2015. године започети радови на реконструкцији дела насипа од Павловића моста до Салаша Црнобарског, у дужини од 7 километара, јесте завршетак радова и примопредаја истих, од стране извођача радова, предузећа Југокоп, управљачу ЈВП "Србијаводе", која је записнички констатована у среду 7.септембра.
 
Председник општине Богатић Ненад Бесеровац, након поздравне речи, упознао је одборнике и већнике СО Богатић, директоре јавних предузећа и установа и остале званице о динамици завршених и радова који треба да уследе на остатку трасе, захвалио се менаџменту ЈВП "Србијаводе" који је препознао значај овог пројекта, после искуства са поплавама из 2014. године, и определио се за реконструкцију баш нашег насипа, као и Дирекцији за обнову поплавњених подручја, која је са преко 100 милиона динара, исфинансирала ову реконструкцију и наравно извођачу на изузетно квалитетно обављеним радовима. Истакао је да ни Општина није пасивно гледала са стране, већ је успешно извршила своје обавезе из Споразума закљученог са ЈВП "Србија воде", 01.04.2015.године, извршила експропријацију парцела уз трасу насипа, обезбедила топографске подлоге и позајмиште земље, тако да је учешће општинског буџета у овом пројекту до сада преко 13 милиона динара.
 
Начелник Штаба за ванредне ситуације Мирољуб Станић упознао је присутне о вредности инвестиције, техничким детаљима, везаним за саобраћајнице уз насип, прилазне путеве, рампе, количину уграђеног материјала, као и значају пројекта за нашу општину и одбрану од поплава, када насип буде завршен у читавој дужини од 21 км.Након краће шетње круном реконструисаног насипа, за госте је у оближњем ресторану приређен свечани ручак.
 
VRH