Vesti

28. Feb. 2015 Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Metkoviću

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Metkoviću
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Metkoviću
Video prilog Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Metkoviu

Mesna organizacija Crvenog krsta u Metkoviću je u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Bogatić, organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi u Osnovnoj školi “Cvetin Brkić” u ovom selu. Učestvovalo je 60 davalaca a nakon lekarskih pregleda 45 dalo je krv.

“Zbog velikog odziva građana predhodnih godina u akcijama koje su zajedno organizovale mesne organizacije CK Metković i Belotić, odlučeno je da svako selo ima svoju akciju. Zadovoljni smo odzivom meštana Metkovića i očekujemo da će sledeće godine biti još veći”, rekao je Predrag Ćosić sekretar Mesne organizacije CK u Metkoviću.

Prikupljene jedinice krvi namenjene su lečenju pacijenata u Šabačkoj bolnici.

“Ovim dobrim primerom mi podstičemo i druge mesne organizacije da se ovako organizuju, kako bi obaveza lokalne zajednice prema svojim sugrađanima bila ispunjena na pravi način”, rekao je dr Mitko Brajić, načelnik Službe za transfuziju krvi Šabac

Broj dobrovoljnih davalaca u Metkoviću u stalnom je porastu a među njima i veliki broj mladih koji prvi put daju krv.

Veliki odziv meštana sela od oko hiljadu i sto stanovnika uz dobru organizaciju i stalnu podršku lokalne samouprave, jedinstven je primer humanosti i brige o sugrađanima. Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana u Salašu Crnobarskom 13. marta.

 

25. Feb. 2015 Maratonska trideseta sednica SO Bogatić

Maratonska trideseta sednica SO Bogatić
Maratonska trideseta sednica SO Bogatić
Video prilog Maratonska trideseta sednica SO Bogati

Maratonska sednica SO Bogatić protekla je u burnoj raspravi odbornika po osnovu jedanaest tačaka dnevnog reda. Samo rasprava po osnovu usvajanja izvoda zapisnika sa prošle sednice trajala je oko tri sata. Četiri tačke dnevnog reda za ovu sednicu odnosile su se na probleme u vodosnabdevanju u Crnoj Bari, rad Regionalne razvojne agencije i Odseka za lokalni ekonomski razvoj, kao i stanje obaloutvrda i nasipa na Drini. Ova četiri pitanja iniciralo je 11 odbornika opozicije u svom zahtevu za sazivanje sednice.

„Rad ove skupštine obeležile su brojne povrede poslovnika koje postaju ustaljena praksa. Dve tačke koje je opozicija predložila nisu se našle na dnevnom redu. Jedna se tiče upućivanja zahteva nadležnom ministarstvu u cilju intervencije zbog niske cene svinja, a druga na preispitivanje odluke o osnivanju JKP „Parking servis“ Bogatić“, rekao je Đorđe Jurišić, opozicioni odbornik ZZS.

„Glavni kamen spoticanja između vlasti i opozicije je preveliki broj osnovanih firmi u proteklih osamnaest meseci. Smatramo da je to nepotrebno i da predstavlja trošak za građane opštine Bogatić“, rekao je Zoran Đurković, opozicioni odbornik Nove Srbije.

Odsek za lokalno ekonomski razvoj je pripremio dokumentaciju za povraćaj sredstava uloženih u odbranu od poplava u vrednosti od oko 10 miliona dinara i za konkurs Vlade Japana za nabavku cisterne za pijaću vodu.
“Za izuzetno kratko vreme od osnivanja Odseka, uspeli smo da konkurišemo kod Ministarstva omladine i sporta za projekat izgradnje tribina na fudbalskom stadionu u Belotiću, kao i za sanaciju sportske hale u Banovom Polju. Konkurisali smo i preko Ambasade Poljske za projekat sanacije ženskih toaleta u OŠ u Badovincima “, rekla je Ivana Đukić, šef Odseka za lokalno ekonomski razvoj.

„Rekao bih da je predizborna borba tek počela i da se neke situacije iz republičkog parlamenta prenose i na naš lokalni. Svako ima pravo da iznosi svoje stavove, ja nikom ništa ne zameram, a na građanima je da procenjuju i da se kasnije shodno tome i opredeljuju na izborima“, rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Pored ovih, odbornici su usvojili plan detaljne regulacije izvorišta pijaće vode i ulica u Bogatiću, program poslovanja JP "Direkcija za uređenje građevinskog zemljišta, puteve i izgradnju", a usvojena je i odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora ovog javnog preduzeća.

 

24. Feb. 2015 Sredstvima Evropske unije gradiće se nasipi na Savi i Drini

Sredstvima Evropske unije gradiće se nasipi
Sredstvima Evropske unije gradiće se nasipi
Video prilog Sredstvima Evropske unije gradie se nasipi na Savi i Drini

Najkasnije na jesen počeće rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog odbrambenog nasipa od ušća Drine u Savu do Pavlovića mosta, čime će područje opštine Bogatić biti zaštićeno od novih poplava. Deset ipo miliona evra za ove radove izdvojila je Evropska unija iz pretpristupnih fondova. Projekat je urađen pre nekoliko godina, ali je nakon prošlogodišnjih poplava bilo neophodno da se izvrše dodatne analize i izmene u projektnoj dokumentaciji.

- Izmenu dokumentacije je uradio institut "Jaroslav Černi" i u narednih mesec dana bi ta izmena trebalo da se izvrši u projektu, nakon čega bi se predao delegaciji EU. U avgustu ili septembru bi se stekli uslovi da se objekat gradi - rekao je Darko Janjić, JVP "Srbijavode".

Opština Bogatić je u međuvremeno završila skoro sve neophodne poslove u vezi sa katastrom, saobraćajnicama, telekomunikacionim i ostalim instalacijama na terenu gde će se izvoditi radovi.

- Opština Bogatić je danas dobila zadatak da u narednom periodu izvrši eksproprijaciju zemljišta za izgradnju saobraćajnice uz nasip - kaže Miroljub Stanić, načelnik Štaba za vanredne situacije.

Eksproprijacija zemljišta za izgradnju saobraćajnice koja je projektovana u donjem delu odbrambenog nasipa trebalo bi da se završi u narednih mesec ipo dana. Sredstva za ovu namenu su obezbeđena, a nakon toga i pozitivne ocene delegacije Evropske unije, u avgustu ili septembru planiran je početak radova. Realizacijom ove kapitalne investicije žitelji opštine Bogatić više neće strahovati od visokog vodostaja Drine i Save, izlivanja reka iz korita i milionskih šteta.

 

20. Feb. 2015 Obezbeđeni kontejneri sa pijaćom vodom u Crnoj Bari, Sovljaku i Glogovcu

Obezbeđeni kontejneri sa pijaćom vodom
Obezbeđeni kontejneri sa pijaćom vodom
Obezbeđeni kontejneri sa pijaćom vodom Obezbeđeni kontejneri sa pijaćom vodom Obezbeđeni kontejneri sa pijaćom vodom Obezbeđeni kontejneri sa pijaćom vodom

Koordinacijom Okružnog štaba za vanredne situacije i lokalne samouprave Mali Zvornik, obezbeđeni su kontejneri za vodosnabdevanje u selima Crna Bara, Sovljak i Glogovac. Svakodnevno se pijaćom vodom pune iz cisterne koja je u ovim selima u periodu od 9 do14 časova.

Ovim povodom, juče je u Šapcu održana konferencija za novinare, na kojoj su prisustvovali: komandant Štaba za vanredne situacije i načelnik Mačvanskog upravnog okruga- Dragoslav Milanović, predsednik Opštine Bogatić - Nenad Beserovac, zamenik predsednika Opštine Bogatić - Miroslav Dabić, direktor Direkcije za građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Opštine Bogatić - Matija Milovanović i predsednik Opštine Mali Zvornik - Zoran Jevtić.

Dva meseca nakon imenovanja, koristeći svoja ovlašćenja, uz podršku Sektora za vanredne situacije, komandant Okružnog štaba za vanredne situacije - Dragoslav Milanović, posredovao je u iznalaženju rešenja.

Četiri kontejnera pijaće vode zapremine 1000 litara, instralirana su u Crnoj Bari, Sovljaku i Glogovcu.

 

19. Feb. 2015 ОБАВЕШТЕЊЕ

ОБАВЕШТЕЊE
ОБАВЕШТЕЊE

Обавештавају се удружења грађана, спортски клубови, верске и црквене заједнице да ће Општина Богатић 20. фебруара 2015. године расписати jавни конкурс за суфинансирање пројеката из области спорта, културе, пројеката удружења грађана, као и пројеката цркава и верских заједница на територији општине Богатић.

Конкурси за суфинансирање/финансирање пројеката/програма УДРУЖЕЊА биће отворени 15 дана од дана објављивања, a конкурс за суфинансирање пројеката из области спорта биће отворен 10 дана од дана објављивања на званичној веб страници општине www.bogatic.rs

Конкурси и пријавни формулари могу се преузети са сајта општине Богатић или лично, у Општинској управи Богатић - Одељење за друштвене делатности, канцеларија бр. 36.

 
VRH