Vesti

5. Aug. 2015 Dan sećanja na stradanje i progon Srba u „Oluji“

Dan sećanja na stradanje i progon Srba u „Oluji“
Dan sećanja na stradanje i progon Srba u „Oluji“

U vojno-policijskoj operaciji„Oluja“, koja je počela 4.avgusta pre 20 godina u Hrvatskoj, sa svojih ognjišta proterano je više od 200 000 Srba, a ubijeno je i nestalo oko 2 000 - po navodima centra Veritas.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je na Banstolu, na Fruškoj Gori, prisustvovao parastosu žrtvama akcije “Oluja” i osveštanju krsta buduće crkve.

Obeležavanje današnjeg Dana žalosti počelo je sinoć u Sremskoj Rači, mestu na kome su prve kolone prognanih ušle u Srbiju. Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovali su članovi vlada Srbije i RS, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine RS i drugih državnih organa, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.
Vučić i Dodik su u reku spustiti vence u znak sećanja na sve stradale Srbe.
Parastos za stradale, na platou pored mosta, služio je patrijarh srpski Irinej.

Obraćajući se prisutnima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski Irinej, ukazali su da bolna sećanja nikada neće proći, da se zločin mora oprostiti, ali ne sme zaboraviti; da zlo i zloba nikome nisu dobra doneli, da "Naša je tuga...velika".

Danas će patrijarh Irinej služiti parastos postradalima u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Tačno u 12 sati oglasiće se zvona sa svih pravoslavnih hramova u Srbiji. U trajanju od 60 sekundi, sirene će signalom za prestanak opasnosti oglasiti minut ćutanja za sve žrtve „Oluje“.

U našoj opštini sirene će se oglasiti u Bogatiću i Badovincima.
U svim organima i ustanovama državne i lokalne samouprave u 12 časova biće obustaljen rad zaposlenih i odata jednominutna počast povodom velikog stradanja srpskog naroda.

Svi radnici opštinske uprave u sali SO Bogatić minutom ćutanja odaće počast postradalima.

U Mačvi koja je bila veliko utočište nedužno prognanima, od 11 časova u crkvama arhijerejskog namesništva mačvanskog biće služen pomen žrtvama, a sva zvona mačvanskih pravoslavnih hramova začuće se u istom trenutku kao i svugde gde postoje Srbi , u 12 sati.

 

3. Aug. 2015 Održan drugi trkački sastanak u Bogatiću. Perfect Slipper osvojila “Mačvanski derbi”

Održan drugi trkački sastana
Održan drugi trkački sastana
Održan drugi trkački sastana Održan drugi trkački sastana
Video prilog Odran drugi trkaki sastanak u Bogatiu. Perfect Slipper osvojila Mavanski derbi

Na hipodromu u Bogatiću održan je drugi trkački sastanak. Organizator trka je KK "Mačvanin", a pokrovitelj Opština Bogatić. Na programu su bile tri galospke i trka u sulkama.

U prvoj trci “Menjačnica Bojan” (K-IV), za grla od dve godine, na stazi dugoj 1300 metara, pobedio je Matriks, vlasnika Radiše Ćosića, sa Slavenom Jovanovićem u sedlu, drugi je bio Akara, treći Džejzer, a četvrta Katalina, kojoj jeovo bio prvi nastup.

U drugoj trci “Direkcija za poljoprivredu” (K-IV), za grla od 4 godine i starija, na distanci od 1600 metara, najbrža je bila Fantastic Filling, vlasnika i trenera Slobodana Maletića sa Rizvanom Sakićem u sedlu, drugi je bio Alimpije, treći Toni Montana i četvrta Esperanza.

U trci dana - "Mačvanski Derby", listed nadmetanju za grla od tri godine, na stazi dugoj 2000 metara, u maniru “borba” trijumfovala je Perfect Slipper, vlasnika Gorana Gagića iz Bogatića sa Goranom Krstićem u sedlu, druga je bila Aša, treća Lubenica i četvrti Džekrem. Pehar vlasniku pobedničkog grla uručio je bivši predsednik KK “Mačvanin” Vladimir Vukojević.

Trka u sulkama bila je prava poslastica za sve ljubitelje konjičkog sporta u Mačvi. U uzbudljivoj trci u kojoj su nastupila samo tri grla, na stazi dugoj 1800 metara, trijumfovao je Delon, vlasnika braće Lolić, sa Draganom Simićem – Grgom u sulkama, drugi je bio Ludvig Van Gile i treći debitant Marakeš.

Sledeći trkački dan na hipodromu u Bogatiću zakazan je za 12. septembar, kada će se trčati tradicionalna trka za pehar Skupštine opštine Bogatić.

 

1. Aug. 2015 Konjičke trke 2.avgusta, na Sv.Iliju, u Bogatiću

Konjičke trke na Sv.Iliju
Konjičke trke na Sv.Iliju
Konjičke trke na Sv.Iliju Konjičke trke na Sv.Iliju

Na hipodromu u Bogatiću sve je spremno za drugi trkački sastanak. Organizator trka je KK "Mačvanin", a pokrovitelj Opština Bogatić. Upisana su 22 grla, koja će se nadmetati u tri galopske i trci u sulkama.

Svako mesto u Srbiji koje neguje tradiciju konjičkog sporta ima svoju prepoznatljivu trku. U Mačvi je to listed klasik - „Mačvanski derbi“, rezervisan za grla od tri godine na stazi dugoj 2000 metara.

Za poklonike konjičkog sporta u opštini Bogatić, ova trka doneće "okršaj" domaćih punokrvnjaka: Džekrema - vlasnika Radiše Radovanovića, Perfect Slipper - Gorana Gagića i Aše - vlasnika Zorana Pantelića.

Dve trke kategorije IV doneće nadmetanje dvogodaca na stazi dugoj 1300 metara i grla od 4 godine i starija na stazi dugoj 1600 metara. Trka u sulkama tradicionalno okuplja veliki broj zaljubljenika, u svetu čuvenog galopskog spektakla. Upisano je pet grla, a pored Delona, Ludvig Van Gila, Princa Krivajskog i Sutona, startovaće i Marakeš - vlasnika št. "Venera Vas" i Saše Kostadinovića, kojem će ovo biti prvi nastup.
Da hipodrom u Bogatiću izrasta u jedan od ozbiljnijih trening centara, kako u Srbiji, tako i u okruženju, dokaz je i peščana radna staza izgrađena proteklog meseca.

“Preostaje još mnogo toga da se uradi na infrastrukturi hipodroma. Trenutno su nam najpotrebniji džokeji i treneri. Ostvaren je primarni cilj - uslovi za držanje i trening konja. Mora se po redu i u skladu sa mogućnostima”, istakao je prvi čovek KK Goran Gagić.

Drugi trkački sastanak zakazan za drugi avgust počeće u 16:30h, start prve trke je u 17h. Ulaznica sa programom je 200 dinara, ulaz za decu je besplatan.

 

1. Aug. 2015 Trenutno stanje poljoprivrednih useva u opštini Bogatić

Stanje poljoprivrednih useva u opštini
Stanje poljoprivrednih useva u opštini
Stanje poljoprivrednih useva u opštini Stanje poljoprivrednih useva u opštini

Usled dužeg sušnog perioda i visokih dnevnih temperatura došlo je do velikog „ stresa“ kod većine ratarskih kultura (jari usevi kao što su kukuruz i soja).

Kukuruz se trenutno nalazi u fazi nalivanja zrna, gde visoke dnevne temperature i nedostatak vlage u zemljištu, značajno mogu uticati kako na visinu planiranog i očekivanog prinosa, tako i na njegov kvalitet. Na nekim parcelama pod kukuruzom, primećena je i znatno slabija oplodnja, tj.pojava klipa kukuruza sa malo ili bez zrna. Ovakvi simptomi se ređe javljaju kod onih poljoprivrednih proizvođača koji vode računa o pravilnoj i izbalansiranoj ishrani (đubrenju) biljaka, a po savetu i preporuci poljoprivrednih stručnjaka.

Na teritoriji opštine Bogatić merkatilni kukuruz je posejan na površini od 11 hiljada hektara, silažni kukuruz na 27 i kukuruz šecerac na 1 hektar. Pod merkantilnom sojom je 1.5 hiljada hektara, dok je merkantilni suncokret zasađen na površini od 200 hektara.

Soja, koja je pre oko mesec dana bila u veoma dobrom stanju, usled velike suše i napada štetočina (grinje), ne obećava mnogo, kako u prinosu, tako i u kvalitetu.
Suncokret koji dobro podnosi sušu, takođe je ugrožen. Najavljena otkupna cena za rod 2015.godine je oko 42din/kg.

Treba naglasiti da su i proizvođači duvana u Mačvi u velikom problemu, jer usev duvana nije kao prethodnih godina, manji je prinos i lošiji kvalitet.

Proizvođači voća i povrća, koji intenzivno ulažu u proizvodnju (zalivanje, đubrenje, zaštita) mogu da očekuju bogatiji rod.

„Obilazeći teren, i zasejane parcele uverio sam se da su uglavnom sva sela opštine Bogatić pogođena sušom i da se najozbiljnije treba pripremiti za naredni period uz odgovarajuće agrotehničke mere, kako bi se ubuduće smanjila šteta od suše“ -rekao je Dejan Sinđic, diplomirani inženjer poljoprivrede.

 

29. Jul. 2015 FK „Hajduk Stanko“ iz Crne Bare ove godine slavi 85 godina postojanja

FK „Hajduk Stanko“ 85 godina postojanja
FK „Hajduk Stanko“ 85 godina postojanja
FK „Hajduk Stanko“ 85 godina postojanja FK „Hajduk Stanko“ 85 godina postojanja FK „Hajduk Stanko“ 85 godina postojanja FK „Hajduk Stanko“ 85 godina postojanja

Daleke 1930. godine kada je mađarski trgovac doneo u Crnu Baru prvu loptu, pokrenuta je fudbalska priča o „Hajduk Stanku“, koja traje punih 85 godina.
Prvu titulu FK „Hajduk Stanko“ osvojio je 31. maja 1955. godine u tadašnjoj ligi Mačvanskog Sreza, gde su u finalnoj utakmici odigranoj na stadionu FK „Mačve“ iz Bogatića, savladali ekipu FK „Duško“ iz Klenja, rezultatom 2:0. Okosnica ekipe bili su: Đoka Pavic, Žića Jurišic, Žića Sević, Stojan Marković, Dragan Mihajilović.
Jedna od najuspešnijih generacija u kojoj su igrali: Đoka Pavić,Ćira Ćirić, Koja Mijailović, Cale Marinković, Žića Miražić, Bata Đukanović, Cale Miražić, Mića Miražić, više puta je bila prvak opštine, pet puta osvajač „Mačvanskog kupa“ i tri puta „ Kupa Sedmi Avgust“.
Za ekipu koja je 1993. godine prvi put ušla u Mačvansku okružnu ligu igrali su: N.Pejović,Dr.Jurišić, V.Mijailović, Z.Ivanković, M.Teodorović, G.Mijailović, M.Vlajić,D.Mijatović, R.Zekić, Lj.Miražić, M.Ognjenović, D.Tadić, S.Bobić, G.Jurišić i N.Teodorović.
Povodom 64 godine postojanja kluba, 23.3.1994. godine u Bogatiću je na stadionu FK „Mačve“ odigrana utakmica protiv FK „Partizan“ iz Beograda, a tadašnji prvak SRJ slavio je sa 9:0.
U sezoni 2008-2009. godina, klub kroz baraž prolazi u Međuopštinsku ligu, a najveći uspeh ostvaren je u sezoni 2013-2014. godina - treća pozicija na tabeli Okružne lige.
Kako se klub razvijao, tako je izgrađen i lep stadion. Urađeni su zidovi na istočnoj i zapadnoj strani, podignuta žica iza oba gola, postavljena ograda na severnoj i delom na zapadnoj strani, jarboli za zastave i još mnogo toga. Zalivni sistem i reflektori omogućili su treninge i u večernjim satima.
„Hajduci sa Drine“ naziv je za najvernije navijače kluba.

Povodom proslave 85. godina postojanja kluba, organizovaće se „Hajdučki turnir“ - 5,6 i 7. avgusta, na kojem će učestvovati: FK„Hajduk Stanko“-Crna Bara, FK „Jedinstvo“-Štitar, FK „Jedinstvo“-Vladimirci i FK „Zeka Buljubaša“-Ravnje.

 
VRH