Vesti

25. Mar. 2015 Potpisan sporazum - u ponedeljak se nastavljaju radovi na objektu fiskulturne sale Mačvanske srednje škole

Nastavljaju se radovi na hali Mačvanske srednje škole
Nastavljaju se radovi na hali Mačvanske srednje škole
Nastavljaju se radovi na hali Mačvanske srednje škole Nastavljaju se radovi na hali Mačvanske srednje škole
Video prilog Potpisan sporazum - u ponedeljak se nastavljaju radovi na objektu fiskulturne sale Mavanske srednje kole

Posle tri godine, u ponedeljak će biti nastavljena izgradnja fiskulturne sale u Mačvanskoj srednjoj školi. Sporazum o tome danas su potpisali predstavnici Ministarstva privrede, opštine Bogatić i preduzeća „Tončev gradnja“ iz Surdulice koje će izvoditi radove.

Za novu fazu radova na objektu sazidanom 2011. godine, deo sredstava, 14 miliona dinara je obezbeđeno iz zajma Evropske investicione banke preko Ministarstva privrede, dok je veći deo - 17,7 miliona izdvojen iz budžeta opštine Bogatić.

Iako će radovi početi tri meseca nakon potpisivanja ugovora (sredinom decembra prošle godine), u lokalnoj samoupravi su uvereni da će ovo biti poslednje kašnjenje.
Kako je istakao Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić, već sada se planira raspisivanje javne nabavke za završnu fazu radova, za koju u budžetu ima dovoljno novca. Nova fiskulturna sala, u tom slučaju, mogla bi da bude u funkciji krajem ove godine.

Nastavak radova su dugo priželjkivali u Mačvanskoj srednjoj školi. Direktorka Milica Dražić istakla je da su učenici i ceo kolektiv škole zadovoljni što će posle tri godine radovi biti nastavljeni, a najsrećniji dan biće kada objekat bude potpuno završen.

Kada izgradnja sale bude završena, učenici Mačvanske srednje škole imaće prvi put od osnivanja, pre 38 godina, više nego idealne uslove za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja i sportske aktivnosti.
 

 

23. Mar. 2015 Osnovan Socijalno –ekonomski savet u Bogatiću

Osnovan Socijalno –ekonomski savet u Bogatiću
Osnovan Socijalno –ekonomski savet u Bogatiću
Video prilog Osnovan Socijalno ekonomski savet u Bogatiu

Danas je potpisan Sporazum o osnivanju Socijalno-ekonomskog saveta u opštini Bogatić, koji su poptisali predsednik Opštine Nenad Beserovac, predsednik OUP Zoran Mijatović i predstavnik Samostalnog sindikata dr Zoran Kolarić.

Sastanku je prisustvovala i Valerija Kubalova, šef projekta “Unapređenje socijalnog dijaloga” čiji je nosilac Republika Slovačka, a koji ima za cilj saradnju sa svim socijalnim partnerima u Srbiji, uključujući Ministarstvo rada i Nacionalni socijalno-ekonomski savet.
“Cilj ovog projekta je da se da podrška osnivanju novih Socijalno-ekonomskih saveta u Srbiji. Naša dalja uloga je pružanje neophodne pomoći kako bi se poboljšali socijalno-ekonomski uslovi života u ovom regionu”, istakla je Valerija Kubalova, šef projekta “Unapređenje socijalnog dijaloga”.

Predsednik Opštine Nenad Beserovac izrazio je zadovoljstvo što se ideja nastala pre par meseci danas realizuje. On smatra da će partneri koji su potpisali sporazum, svojom saradnjom olakšati rad lokalne samouprave kada je reč o socijalno-ekonomskim pitanjima.
“Formiranjem saveta ,podelom zadataka i saradnjom Samostalnog sindikata , Opšteg udruženja preduzetnika i lokalne samouprave, omogućiće se efikasniji rad izvršnih organa lokalne samouprave a sve u interesu građana opštine Bogatić”, dodao je Nenad Beserovac.

Zakononom o socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije definisani su ciljevi ovog tela, koji se u najširem smislu odnose na uspostavljanje i razvoj socijalnog dijaloga, socijalnog i ekonomskog položaja zaposlenih i poslodavaca.

Socijalno-ekonomski savet finansiraće se iz budžeta lokalne samouprave, a predsedavajući će se birati na četiri godine, s tim što će se reizbor vršiti svake godine. U narednom periodu formiraće se i ostala radna tela, a u okviru projekta “Unapređenje socijalnog dijaloga” biće organizovane radionice, koje će edukacijama pomoći da se ovo telo prilagodi evropskim i nacionalnim regulativama.

 

21. Mar. 2015 Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u poseti opštini Bogatić

Državna sekretarka u poseti opštini Bogatić
Državna sekretarka u poseti opštini Bogatić
Državna sekretarka u poseti opštini Bogatić Državna sekretarka u poseti opštini Bogatić Državna sekretarka u poseti opštini Bogatić Državna sekretarka u poseti opštini Bogatić
Video prilog  Dravna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zatite ivotne sredine u poseti optini Bogati

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović sa svojim saradnicima, bila je u zvaničnoj poseti opštini Bogatić. Tema operativnog sastanka sa rukovodstvom opštine, bila je razmatranje potencijala u oblasti obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, jer ove oblasti značajne su za pregovore Srbije sa EU u okviru poglavlja 27. Nakon sastanka delegacija Ministarstva obišla je i geotermalne izvore BB1 i BB2 u Bogatiću.

„Tim Ministarstva poljoprivrede pomoći će u razvoju opštine Bogatić, u svim oblastima iz nadležnosti Ministarstva koje predstavljaju razvojnu šansu. Opština raspolaže velikim potencijalima u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije. Infrastrukturni projekti upravo treba da se realizuju na lokalu, a Ministarstvo će pružiti stručnu pomoć i koordinaciju između nosilaca projekata i investitora“, rekla je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

Pored projekata koji su u fazi realizacije, projektni tim Opštine Bogatić pripremiće i nove projekte koje će predstaviti na najavljenom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.
“Najvažnije je da smo dogovorili dinamiku naših sledećih koraka. Naš operativni tim će na najavljenom sastanku u Ministarstvu, predočiti sve naše probleme i razmotriti moguća rešenja. Očekujemo brzo prevazilaženje svih prepreka kada se radi o projektima i investicijama vezanim za obnovljive izvore energije” rekao je Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

Propisi EU utvrđuju standarde kvaliteta životne sredine, zahteve koji se odnose na proizvodne procese (uključujući i domen pružanja usluga), proizvode i zahteve koji se odnose na planiranje i projektovanje. Stoga razvojnu šansu opštine Bogatić predstavljaju projekti iz ovih oblasti kojim bi se apliciralo za sredstva IPA fondova EU.

 

20. Mar. 2015 Delegacija Opštine Bogatić na razgovoru u Ministarstvu poljoprivrede

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine danas je održan sastanak predstavnika ministarstva i delegacije Opštine Bogatić u kojoj su bili Nenad Beserovac, predsednik Opštine, Aleksandar Vuković, predsednik Skupštine opštine, Dušan Tufegdžić, direktor Direkcije za poljoprivredu i selo i tri poljoprivrednika iz Badovinaca, Belotića i Salaša Crnobarskog.
Delegaciju su primili Andrej Bojić, šef kabineta ministarke Snežane Bošković Bogosavljević i državni sekretar Zoran Rajić.
Zoran Rajić, državni sekretar u ministarstvu, koji je imenovan i za šefa radne grupe za sprovođenje uredbe vlade o interventnom otkupu tovljenika, upoznao je članove delegacije Opštine Bogatić sa merama koje se preduzimaju za reševanje poremećaja na tržištu tovnih svinja.
Odlukom Vlade sprovešće se interventni otkup 10.000 tovljenika iz Mačve i Srema od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ali ne i farmi. Tehnika otkupa i broj otkupnih mesta biće usaglašeni preko načelnika Okruga. Iako uredba Vlade traje do 30. aprila, procena je da će otkup početi do kraja marta.
Tovljenici će se otkupljvati po ceni od 170 dinara po kilogramu (za prvu klasu), 150 dinara za drugu i 140 dinara za treću klasu. Utvrđeni su i pariteti naturalne razmene: 11 kilograma kukuruza za tovljenike u prvoj, 10 kilograma u drugoj i 9 kilograma u trećoj klasi.
Tovljenike će kupiti pet klanica i izvršiti preradu u konzerve (mesni narezak i paštete). Robne rezerve će do srede 25. marta utvrditi visinu troškova koje će ministarstvo nadoknaditi klanicama (kalo, troškovi prevoza, ostali troškovi za proizvodnju konzervi…)
Rajić je istakao da su prelevmani za uvoz tovljenih svinja povećani sa 3,6 na 10 dinara po kilogramu.
Uprava za veterinu će predložiti mere za promet mašinski obrađenog mesa i smanjenje jedinica miligrama kalcijuma po kilogramu sa 150 na 100 jedinica.
Predložiće se i mere za promet dubinski zamrznutog mesa. Ovom odlukom će se za zamrznuto meso koje kao sirovo ide u prodaju strogo propisati mesta za odmrzavanje, kao i da mora biti posebno obeleženo.
Iz ministarstva su najavili da će, posle preseljenja Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca, biti ubrzana isplata obaveza iz prošle godine i isplata tekućih subvencija i podsticaja za stočarsku proizvodnju iz ove godine.
Na sastanku je bilo reči i o problemima u otkupu mleka. Ministarstvo traži način da se obezbedi 1,7 milijardi dinara da bi se za robne rezerve otkupilo mleko u prahu koje se nalazi na zalihama u mlekarama, a koje je uvezeno iz Republike Srpske. Uvoz je nemoguće zabranjivati, s obzirom na zaključene ugovore i sporazume potpisane sa Ceftom i Evropskom unijom, ali će rešavanje ovog problema doprineti stabilizaciji domaćeg tržišta sirovog mleka.
 

 

20. Mar. 2015 Deseti sastanak prekograničnog regiona “Drina – Sava” održan u Bogatiću

Sastanak prekograničnog regiona Drina – Sava
Sastanak prekograničnog regiona Drina – Sava
Video prilog  Deseti sastanak prekograninog regiona Drina  Sava odran u Bogatiu

Deseti sastanak grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona “Drina-Sava” održan je u Bogatiću. SWG grupu čine opštine iz Hrvatske, BIH i Srbije. Sastanak u organizaciji Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Europi (SWG) bio je posvećen prezentaciji rezultata rada ali i realizaciji projekta druge faze: "Priprema za implementaciju pristupa baziranog na razvoju teritorije na Zapadnom Balkanu ".

“ Očekujemo da će se uspšeno nastaviti započeta saradnja i u budućem periodu. Nastojaćemo da povežemo javne, private i civilne sektore regiona, kako bi se uspešno pripremili za apliciranje u okviru programa CBC za sredstva iz fondova EU”, rekao je Aleksandar Damnjanović, regionalni koordinator SWG grupe.

Prekogranični projekti opština partnera u regionu, preduslov su za apliciranje u fondovima Evropske unije i visoko se ocenjuju u pogledu ispunjavanja kriterijuma.

“Prva faza realizacije projekata SWG grupe privedena je kraju. Danas smo analizirali postignute rezultate. Pripremamo se i za sledeću fazu u okviru koje će 18 opština iz regiona (Hrvatska, BIH i Srbija) imati mogućnost da apliciraju u fondovima EU”, rekao je Nikola Nikšić, potpredsednik stejkoholder grupe “Drina-Sava” u okviru SWG.

Saradnja Turističke organizacije opštine Bogatić u okviru Stalne radne grupe traje godinu dana.

“Zadovoljstvo je nastaviti saradnju u okviru koje vidimo šansu za realizaciju mnogih projekata značajnih za opštinu Bogatić a koji se tiču ruralnog razvoja i turizma” rekao je Darko Mašić, direktor TOOB.

Privreda prekograničnog regiona “Drina-Sava” u velikoj meri oslanja se na poljoprivredu. Stoga projekti treba da budu bazirani na ruralnom razvoju ali i na razvoju turizma i drugih grana privrede regiona, zaključeno je na skupu.

 
VRH